Köylüye yılanlı işkence. Üç subay 2'şer yıl hapse çarptırıldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Ekim 2008 10:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Hırsızlık iddiasıyla gözaltına alınan köylülere jandarmada yılan, çuval ve elektrikle işkence yapıldığı mahkeme kararıyla belgelendi. Üç subay 2'şer yıl hapse çarptırıldı.

Burdur Bucak'da 17 köylüye hırsızlık yaptıkları iddiasıyla götürüldükleri jandarmada işkence yapıldığı, 8 yıl sonra mahkeme tarafından belgelendi. Mayıs 2000'de 17 köylünün, jandarma tarafından ?hayvan hırsızlığı yaptıkları'' iddiasıyla gözaltına alınarak, işkence gördüğü öne sürüldü. Olayın ardından Ali Macit, Tahir Yıldız, Salih Duran ve Yunus Gürbüz, işkenceci subaylar hakkında suç duyurusunda bulundu.

İŞKENCEYE DAYANAMADI, ÖLDÜ

İddiaya göre koynuna yılan sokulan ve başına poşet geçirilen Salih Duran (57), gördüğü bedensel ve psikolojik işkence sonucu akli dengesini yitirdi. Gözaltına alındığında 65 yaşında olan Ali Macit ise vücuduna elektrik verilmesinin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle 2006'da mahkeme sonuçlanmadan öldü. Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2001 yılında başlayan, Yargıtay'da bozulan işkence davasında karar açıklandı. Mahkeme, sanıklardan dönemin Bucak Jandarma Komutanları Hikmet M., Sedat Şükrü A. ve Mustafa T.'nin ayrı ayrı ?Gözaltındayken işkence etmek ve gayri insani muamelelere başvurmak. Zalimane ve gayri insani muamelelere başvurmak'' suçlarından 2 yıl hapis ve 1'er yıl da kamu hizmetinden mahrumiyet cezasına çarptırılmasına hükmetti. İşkence yapıldığını yazan kararda şunlara yer verildi: Gözaltına alınanlar aç, susuz bırakılmış. Kendilerine küfür, hakaret edilmiş, üzerilerine su sıkılmış ve dövülmüşlerdir. İnsanlık dışı ve haysiyet kırıcı davranışlara maruz kalmışlardır.

HELİN ŞAHİN / İSTANBUL

Yıllarca tehdit edildim

Sedat Şükrü A. tarafından gözaltına alınarak benzer işkenceler gördüğünü söyleyen Tahir Yıldız star'a konuştu. Yıldız ?Hayatımda tek kalıcı iz bırakan işkence yöntemi sürekli başıma poşet geçirilmesiydi. İzmir Tabip Odası'ndan işkence gördüğüme ilişkin rapor almıştım. İki yıl boyunca psikolojik tedavi gördüm. Davada ısrarcı olduğum için 7 yıl boyunca sürekli tehdit edildim. Evim kurşunlandı'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber