Abonelerin 5'te 1'i operatör değiştirebilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2008 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vodafone yaptırdığıı araştırmalara göre, toplam cep telefonu abonelerinin 5'te 1, numara taşınabilirliği uygulaması başladığında operatörüne değiştirme eğiliminde... Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimleri Bölüm Başkanı Ahmet Ulubay, yaptırdıkları araştırmalara göre, toplam cep telefonu abonelerinin 5'te 1'inin, numara taşınabilirliği uygulaması başladığında operatörüne değiştirme eğiliminde olduğunu gördüklerini bildirdi.

Vodafone tarafından, 9 Kasım 2008 tarihinde hayata geçecek numara taşınabilirliği uygulamasına ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulubay, uygulamanın başlayacağı tarihi, rekabetin tüketici lehine artacağı bir dönüm noktası olarak gördüklerini söyledi.

Bu yılın Haziran ayı itibariyle abone sayılarının 17,5 milyona ulaştığını kaydeden Ulubay, 2006 yılının ortasından günümüze kadar, şebeke kapasitesinde yüzde 182, baz istasyonlarında yüzde 81 artış elde ettiklerini, 2008 sonunda baz istasyonu sayılarını 11 bine çıkarmayı ve bin kişiden fazla nüfusa sahip yerleşim yerlerinde yüzde yüz kapsama alanına ulaşmayı hedeflediklerini anlattı.

Numara taşınabilirliğinin 10 yılı aşkın süredir dünyada uygulanmakta olduğunu ve Avrupa'da artık ülkelerarası numara taşınabilirliğinin tartışılmaya başlandığını dile getiren Ulubay, uygulamanın, sektörde rekabet ve yenilikleri teşvik edeceğini, şimdiden tarifelerde ve pazarlama kampanyalarında hareketlenmenin başladığını belirtti.

Ulubay, "Yaptırdığımız araştırmalarda, toplam cep telefonu abonelerinin 5'te 1'inin, uygulama başladığında operatörünü değiştirme eğiliminde olduğunu gördük" diye konuştu.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ulubay, numara taşınabilirliği ile abone sayılarında ne kadarlık bir artış beklediklerine ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Biz, uzun vadeli olarak bakıyoruz. Sadece rakiplerden abone kapmamız değil, aboneyi aldıktan sonra tutmamız ve kendi abonelerimize de aynı avantajları sağlamamız lazım. Beklentilerimizi adetlerle sınırlandırmıyoruz. İyi ve kaliteli hizmet sunduğumuz, teknoloji ile ilgili uyanık olduğumuz sürece abonelerin geleceğini düşünüyoruz."

-"ARTIK MÜŞTERİYİ TUTMAK İÇİN DE REKABET BAŞLAYACAK"-

Vodafone Türkiye Telekomünikasyon Politikaları Başkanı Esen Sirel Ongun da, "Türkiye'de sadece ilk aşamada, müşteriyi kapma safhasında rekabet vardı. Artık ikinci evrede, yani müşteriyi tutmak için de rekabet başlayacak. Bundan yararlananlar da kesinlikle aboneler olacak" dedi.

Numara taşınabilirliğinin dünyadaki uygulamaları hakkında bilgi veren Ongun, Avrupa'da sadece geçtiğimiz sene numarasını taşıyanların sayısının 7,1 milyon olduğunu, Avrupa'da numarasını taşıyanların, toplam kullanıcılara oranının yüzde 8'i aştığını ifade etti.

Esen Sirel Ongun, Türkiye'deki uygulamada, numarasını taşımak isteyen abonelerin, geçmek istedikleri operatöre taleplerini ileteceklerini, alıcı operatörün talebi en geç 2 gün içerisinde verici operatöre gönderilmek üzere Numara Taşıma Sistemine ileteceğini, verici operatörün de en geç 2 gün içerisinde cevabını sisteme ulaştırması ile sürecin toplamda 6 gün alacağını anlattı.

Ongun, verici operatörün olumsuz bir cevap vermesinin, isim, adres gibi bilgilerde yanlışlık olması gibi nedenlerden kaynaklanabileceğini belirtti.

Bu süreçte abonenin hattını kullanmaya devam edeceğini, sadece kişinin kendi belirlediği bir zamanda yapılacak 15 dakikalık kesinti ile taşımanın gerçekleşeceğini ifade eden Ongun, bir operatörden diğer operatöre geçen kişiyi arayan ilk operatörün abonesi kişilerin, bir uyarı tonu ile durumdan haberdar edileceğini söyledi.

Ongun, numara taşınabilirliğinin bilinirliği konusunda bir araştırma yaptıklarını kaydederek, bu araştırmaya göre uygulamanın bilinirlik oranının yüzde 26, bu kişiler içinde doğru tarif edenlerin oranının ise yüzde 61 olduğuna dikkati çekti.

Ongun, tanıtım çalışmaları kapsamında karikatürist Selçuk Erdem'le bir çalışma yürüttüklerini, internet sitelerinde bilgilendirme yaptıklarını ve çalışanlarına eğitim verdiklerini belirtti.

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Ongun, uygulama sonrasındaki abone artışı beklentilerine ilişkin olarak, "Türkiye'de 10 yıldır bekleyen sıkışmış abone var. Uygulamanın başlamasının ardından Türkiye'den, başka ülkelere göre daha iyi ve büyük rakamlar bekliyoruz. Tahminimiz, Vodafone olarak en çok aboneyi alacağımız yönünde. Şu anda yaklaşık 17,5 milyon abonemiz var. Toplam 64 milyon SIM kart var. Demek ki yaklaşık 45 milyon abone bekliyoruz" dedi.

Uygulamanın ücretine ilişkin olarak Telekomünikasyon Kurumundan henüz bir açıklama gelmediğini söyleyen Ongun, kendilerinin hiç ücret alınmaması ya da çok düşük bir ücret uygulanması taraftarı olduklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber