Felçlilere Müjde! Zihin kontrolüyle hareket etmenin yolu açıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Ekim 2008 10:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Washington Üniversitesi'nde, maymunlar üzerinde denenen, felçli maymunların beyin sinyalleri yoluyla kol ve bacaklarını hareket ettirmesini sağlayan bir implant geliştirildi. Omurga hasarı veya felç yoluyla hareket becerisini yitiren insanların tedavisinde dev bir adım olarak görülen bu gelişmenin, ileride bedensel engeli bulunan kişilerin hareket edebilmesini sağlayacağı umuluyor.

Guardian gazetesinin haberine göre, beyine yerleştirilen elektrotların kol ve bacak gibi organlara yolladığı elektrik sinyallerini, robot kollara yönlendiren deneyler daha önce başarıyla uygulanmıştı. Yapılan yeni deney ise maymunların kendi kaslarını kontrol edebilmelerine olanak tanıyor.

Araştırmacılar teknolojinin ilerleyen aşamalarında, daha ufalmasını, kablosuz bir hale gelmesini ve vücutla entegrasyonunun daha doğal bir hale gelmesini sağlamaya çalışacak.

Bilim adamları, bu yeni teknolojinin beş yıl içerisinde insanlar üzerinde uygulanabilecek hale gelmesini hatta daha ilerlemiş hallerinde karmaşık el ve parmak kontrolü dahi sağlayabileceğini umuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber