AKP'de türban kararı için komisyon kuruldu

Haber Giriş : 23 Ekim 2008 12:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsünü üniversitelerde serbestini öngören anayasa değişikliğinin iptali ilgili kararının gerekçesini incelemek üzere hukukçu milletvekillerinden oluşan bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Aynı komisyon kapatma davası ile ilgili gerekçeli kararı da inceleyecek.

AKP MYK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yoğun bir gündemle dün gece saatlerine kadar toplandı. toplantının ana gündemini Anyasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesi ile ilgili gerekçeli kararı oluştururken yerel seçimlerle ilgili hazırlıklar, terörle mücadele konusunda alınan önlemler, Başbakan Erdoğan'ın Diyerbakır gezisi ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın DTP'lilerle yediği yemek konuşuldu.

-GEREKÇELİ KARARA SERT TEPKİ-

Edinilen bilgilere göre, MYK'da başta Başbakan olmak üzere üyeler, Anayasa Mahkemesi'nin türban ile ilgili gerekçeli kararını sert sözlerle eleştirdi. Kararın Anayasa, demokrasi ve hukuk devletine uygun olmayan bir gerekçe içerdiği görüşünün ağırlık kazandığı toplantıda, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne türban ile ilgili başvuru dilekçesinin metninin aynen gerekçede yer aldığı görüşleri dile getirildi. Toplantıda kapatma davası ile ilgili gerekçeli kararın da aynı doğrultuda olacağı görüşleri ağırlık kazanırken, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın karşı oy yazısı ise takdir topladı.

CHP ve Anayasa Mahkemesi'nin sert sözlerle eleştirildiği toplantıda, türban ve kapatma davası ile ilgili gerekçeli kararı incelemek üzere hukukçu milletvekilerinden oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyon, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Manisa Milletvekili Bülent Arınç ile Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Sadullah Ergin'den oluştu.

Komisyon, türban ile kapatma davasının gerekçeli kararını inceleyecek, ardından hazırlanan görüş metni ve öne çıkan konular doğrultusund AKP'nin anayasa değişiklikleri konusunda yeni yol haritası belirleyecek.

Hükümetin AB uyum çerçevesinde hazırladığı ancak beklettiği ve içerisinde Anayasal değişikliklerininde yer aldığı Ulusal Programın hayata geçirilmesi konusunda yeni bir yol izlenecek.

Kapatma davası ile ilgili gerekçeli kararı bekleyen AKP, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile ilgili geniş bir basın toplantısı da yapmayı planlıyor. Basın toplantısını Hükümet adına Cemil Çiçek, AKP adına ise Dengir Mir Mehmet Fırat'ın birlikte yapması planlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber