Hortumun zararını bürokrat ödeyecek

Haber Giriş : 19 Kasım 2004 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1997 yılı fiyatlarıyla 2 trilyon liraya ihale edilen Boztepe Barajı inşaatında müteahhit firmaya yapılan 311 milyar liralık fazla ödemenin, ödeme talimatında imzası bulunan 3 bürokrattan tahsili kararlaştırıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Boztepe Baraj inşaatında müteahhit firmaya yapılan 311 milyar liralık fazla ödemenin, ödeme talimatını veren bürokratlardan tahsil edilmesini kararlaştırdı. Bakanlık, bu kararıyla, hortumla mücadelede yeni bir dönem başlattı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ateş başkanlığındaki TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun raporundaki iddiaları incelemeye alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Malatya sınırları içinde bulunan Boztepe Barajı inşaatı ile ilgili raporunu tamamladı.

Teftiş Kurulu raporunda, Boztepe Barajı inşaat işinin, 1997 yılında 2 trilyon liraya Albeton Yapı Üretim İnşaat şirketine ihale edildiği belirtilerek, firmanın 2000 yılında işi Kayoğlu İnşaat şirketine devrettiği kaydedildi. Raporda, yapılan incelemede 1997 ve 2000 yılları arasında firmaya toplam 311 milyar liralık fazladan ödeme yapıldığının tespit edildiği vurgulandı. Raporda, "Sözkonusu fazladan ödemenin kontrol teşkilatının kusurundan kaynaklandığı saptanmıştır" denildi.

Kınama cezası yeterli bulunmadı

Müfettişler, Boztepe Barajı'nda firmaya fazladan ödeme talimatında imzası olan bölge müdürü, şube müdürü ile kontrol mühendisine kınama ve uyarı cezası verilmesini önerdi. Teftiş Kurulu Başkanlığı, kınama ve uyarı cezasını da yeterli bulmadı. Firmaya yapılan 311 milyar liralık fazla ödemenin öncelikle firmadan faiziyle birlikte tahsil edilmesini, firmadan tahsil edilememesi halinde, sorumluluğu bulunan bürokratlardan tahsil edilmesini talep etti. Raporda, "Anılan firmadan tahsil edilememesi durumunda zaman aşımı sürelerine dikkat edilmek şartıyla, 303 milyar liranın birinci derecede sorumlusu olan kontrol mühendisi A. Tuncay Tokaç'tan, 9. hakedişle fazladan ödenen 7 milyar liranın ise DSİ Malatya 92. Şube eski Müdürü Ali Yıldız ile Bölge Müdürü Hasan Cömert'ten güncelleştirilerek tahsil edilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır" denildi.

Hakediş imzaları bürokratlardan

Boztepe Barajı inşaatında müteahhit firmaya yapılan 311 milyar liralık fazla ödemenin faturasının 3 bürokrata kesilmesinde, hakedişlerde sadece bu üç bürokratın imzasının olması önemli roy oynadı. Teftiş Kurulu müfettişleri, 3 yıl içinde periyodik olarak 9 ayrı kalemde ödenen hakedişleri hazırlayan ve müteahhit firmaya ödeme talimatını çıkartan kontrol mühendisi A. Tuncay Tokaç, DSİ Malatya 92. Şube eski Müdürü Ali Yıldız ile Bölge Müdürü Hasan Cömert'i birinci derece sorumlu gördü.

Bu arada Enerji Bakanı Hilmi Güler, raporu 4 Kasım 2004 tarihinde onayladı. Rapor, Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından işleme konuldu. Buna göre, 311 milyar liralık fazladan ödeme firmadan tahsil edilemezse, sorumlu bürokratlardan tahsil edilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber