Vatandaş, yanlış adres beyanı vermekten korkmuyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ekim 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İkametgah ve nüfus kayıt bilgilerini tek çatı altında toplayan ve geçen yıl uygulamaya konulan Adres Kayıt Sistemi'ne (AKS) vatandaşlar yanlış beyan vermekten çekinmiyor.

Gerçek dışı beyanda bulunanlara 6 aydan 4 yıla kadar hapis ve 500 YTL para cezasının hiç uygulanmamasının, vatandaşları bu yönde cesaretlendiren en önemli sebep olduğu belirtiliyor. Bu durum özellikle okul kayıtları döneminde yanlış adres beyanının artmasına sebep oldu. Çocuklarını istedikleri okullara kayıt ettirmek isteyen aileler, farklı ikametlerde oturan yakınlarının yanında oturuyormuş gibi beyanda bulundu. Verilen adreste farklı kişilerin ikamet ettiğini gören memurlar durumu yetkililere bildirdi; fakat şimdiye kadar geriye dönüş olmadı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, AKS'de genel bir uygulamaya geçilmediğini, genel uygulama ile birlikte müeyyidelerin uygulanacağını açıkladı.

Adres Kayıt Sistemi, nüfus sayımı değil, sürekli güncellenebilen modern bir veri tabanı. Nüfusun adrese dayalı olarak tespit edildiği sistem, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yürütüldü. Kurum, sistemi 2007 yılında Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'ne devretti. 21 Eylül 2007'den itibaren 'Adres Kayıt Sistemi' olarak nüfusa geçen sistem, kişilerin adreslerinin elektronik ortamda, güncel olarak tutulmasını sağlıyor.

Ayşegül Aybar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber