PKK'lı değil, çiftçi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Ekim 2008 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?İstihbarat zaafı yok, personel ihmali yok, kahramanca savaştılar'

Murat GÜRGEN/ANKARA

Genelkurmay, Aktütün saldırısıyla ilgili inceleme raporunu tamamladı. Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Koşaner, Taraf'ın iddialarını tek tek yanıtladı, ?İddiaların Aktütün olayı için emare teşkil edecek hiçbir yönü yoktur, iddialar doğru değildir? dedi.

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ve kurmaylarının Bakanlar Kurulu'na brifing sunması öncesinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Org. Koşaner, Aktütün olayına ilişkin Bayraktepe ve diğer bölgelere kuvvet tahsisi, ateş planları, sevk ve idarenin askeri esaslara uygun şekilde yapıldığını, 2. Ordu Komutanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında herhangi bir eksiklik saptanmadığını bildirdi. Taraf Gazetesi'nin iddialarına tek tek yanıt veren Org. Koşaner, ?insansız hava aracı' görüntülerinin hiçbirinin Aktütün'e ilişkin emare teşkil etmediğini ifade etti. Bayraktepe'de görevli birliklerin vazifelerini üstün bir cesaretle yerine getirerek, canları pahasına mevzilerini savunduklarını söyledi. Koşaner, iddiaları şöyle yanıtladı:

1. İDDİA: SALDIRI KARAKOLA DEĞİL, BAYRAKTEPE'YE

* Bazı basın yayın organlarında ısrarla eylemin Aktütün Karakolu'na yapıldığı yazılıyor. Oysa terörist eylem, karakol binasına yaklaşık 1100 metre mesafedeki Bayraktepe'de emniyet kuvvetlerinin mevzilerine yapıldı.

2. İDDİA: GÖRÜNTÜLERDE PKK'LI DEĞİL, ÇİFTÇİ VAR

* 5 Eylül 2008 tarihli görüntüde, ? Kandil'de tespit edilen 80 kişinin Hakkari Şemdinli bölgesine hareket ettiği ? iddia ediliyor. 80 kişi nasıl sayıldı. 100 kilometrenin üzerindeki mesafeden Şemdinli'ye hareket ettikleri nasıl anlaşıldı? Kandil bölgesine devamlı hareket var, İHA'lar bölgeye her gidişinde benzer görüntüler alıyor.

* 3 Ekim saat 08.35'e ait görüntüye dayanılarak Aktütün'e 25 km mesafedeki bölgenin teröristlerce mayınlandığı öne sürülüyor. Burası Irak'ın kuzeyindeki Keritepe. Karakol emniyet mevzilerine kuş uçuşu mesafesi 17.5 kilometre. Bununla beraber bu görüntü sürekli takip edilmiş, terörist miktarının artması beklenmiş, 3 Ekim saat 16.58'de, iki F-16 uçağımız tarafından isabetli olarak vurulmuştur.

* 2 Ekim, 09.00-09.30 saatleri arasında alınan görüntüde, ?Aktütün'e sadece 1 km mesafede sırtlarında yükle yürüyen teröristleri gösterdiği? iddia ediliyor. İHA görüntüsündeki coğrafi koordinatın gerçek yeri Şemdinli-Umurlu köyü, sınırın hemen Irak tarafındaki Ziki köyünün güneyi. Bölge Aktütün'e kuş uçuşu 23.5 kilometre mesafede. Boş olan Ziki köyünün bahçeleri daha güneydeki köylerden gelen köylüler tarafından ekilip biçiliyor. Bu nedenle köylüler, sık sık birliklerin bilgisi dahilinde bu boş bölgeye geliyor. Söz konusu görüntüdeki köylüler de sınır birliklerinin bilgisinde ve gözetimi altında geldi. Görüleceği gibi hiçbir görüntü Aktütün emniyet mevzilerine yönelik bir eylemin emaresini teşkil etmemektedir.

3. İDDİA: KESİN İSTİHBARAT BİLGİLERİYMİŞ GİBİ...

* 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı kaynaklı 2 Ekim tarihli haber metni esas alınarak, ?Aktütün eylemini yapacak teröristin adının bile belli olduğu, ağır silah taşıyacak 25-30 katırın Aktütün karşısında Mezi Deresi'nde bekletildiği? iddialar var. 30 katırın beklediği yer, belirtilen koordinata göre Aktütün'e 125 km mesafede, ismi Mezi olan başka dereye ait. Aktütün'le ilgisinin olması mümkün değil.

* Hakkari İl Jandarma Komutanlığı'nın 29 Eylül tarihli duyumuna ait haberde, Dağlıca bölgesindeki gelişmelere ait bilgiler, Aktütün olayıyla ilişkilendirilmeye çalışılıyor. Aktütün ile Dağlıca arasında bölge sarp, yüksek dağlık. İki bölge arasında coğrafi bir bağlantı bulunmuyor. Dağlıca'da bulunduğu söyleyen teröristlerin Aktütün'e eylem yapma niyetinde olduğunu bilmek mümkün değildir. Bu duyum Aktütün olayı için bir emare teşkil etmemektedir.

* Hakkari 3. Taktik Piyade Tümen Komutanlığı'nın, 2 Ekim tarihli ?35 teröristin 6 katırla Çukurca'ya geldiği, diğer gruplarla birleşerek eylem kararı aldıkları? duyumu da Aktütün ile ilişkilendirilmek isteniyor. Çukurca'nın Aktütün'e kuş uçuşu mesafesi 60 kilometre, Aktütün'e yönelik bir eylem için emare teşkil etmesi de söz konusu değil.

* 2 Ekim'de başka duyumda, ?İsmi belirtilen bir terörist sorumluluğunda 32 teröristin füze ve havanlarla Hakkari'nin Karanlıkdağ bölgesinde mevzi hazırlığında olduğu? belirtiliyor. Bu bölgenin de Aktütün'e kuş uçuşu mesafesi 88 kilometre.

Görüldüğü gibi basında 'İstihbarat alındı' şeklinde yer alan haberlerin ve bunlara dayanılarak ileri sürülen iddiaların Aktütün olayı için emare teşkil edecek hiç bir yönü yoktur, iddialar doğru değildir.

Duyum başka, haber başka

İstihbarat başka şey haber başka şey. Haber, duyum, sağdan, soldan aracılardan, köylülerden, gidip gelenlerden bir çok şey duyuyoruz. Bazen yanıltmak için bazen dikkatimizi başka yöne çekmek için bu tür duyumlar yayılabilmektedir. Her duyum doğru demek değildir, teyidi gerekir. Doğrularsak istihbarat olur.

Görüntülerin anlık aktarımı söz konusu değil

Org. Koşaner, Irak toprakları üzerinde iHA görüntülerinin anlık istihbarat anlaşması çerçevesinde ABD tarafından aktarıldığını belirterek, bu görüntü aktarımının bir süre aldığını, anlık aktarmanın söz konusu olamadığını söyledi. Koşaner, ?Görüntüler kendi kanallarından geçtikten sonra Genelkurmay'a devredilmekte. Bizim kanallarımızdan da görüntünün ilgili olduğu birliklere aktarılarak kullanılması sağlanmaktadır. Bir noktayı 20 dakika izlemişseniz, 20 dakikanın başında aldığınız görüntü tabii ki bize o kadar süre sonra gelmiş olacaktır. 20 dakikalık paket gidecek, bir yerden bize gelecek. Görüntü 20 dakika eski olacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber