Liseler, AB için dil pasaportu verecek

Haber Giriş : 20 Kasım 2004 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lise müdürleri gelecek yıldan itibaren öğrencilere ?dil pasaportu' verecek. Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin milli eğitim bakanları tarafından imzalanan anlaşma hükümleri gereğince 2005 yılından itibaren tüm Avrupa'da dil pasaportu uygulamasına geçiliyor.

Avrupa ülkelerinde çalışmak veya oturma izni almak isteyenlere bundan sonra dil pasaportu sorulacak. Çalıştığı ülkenin dilini yeterli düzeyde bilmeyenlere çalışma ve oturma izni verilmeyecek. Uygulama geçiş döneminden sonra katı kurallara bağlanacak. Uygulamayı Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi'ne bağlı TÖMER Dil Merkezi üstlendi. Pasaportu ortaöğretim düzeyinde lise müdürleri, yetişkinlere ise TÖMER verecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Avrupa Dil Gelişim Dosyası Projesi Türkiye Koordinatörü ve Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Demirel, gelecek yıldan itibaren liseyi bitiren öğrencilere dil düzey belirleme sınavı yapılacağını ve bu sınavda alacakları puanlara göre bir pasaport verileceğini söyledi. Demirel, 28 ülkede çalışmaların tamamlandığını belirterek, ?Diğer ülkeler çalışmalarını sürdürüyor. Uygulamanın Avrupa genelinde yaygınlaşması için tüm üye ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Türkiye bu çalışmalarda ödevini yapmış ve ilk 10 ülke arasında yerini almıştır.? dedi. Demirel, Avrupa Dil Gelişim Dosyası projesi ve bunun parçası olan dil pasaportu uygulaması için Ankara ve Antalya'da seçilen orta dereceli okullarda pilot çalışmaların yapıldığını kaydetti. Bu konuda Talim ve Terbiye Kurulu'nda ihtisas komisyonu kurulduğunu ifade eden Demirel, şunları kaydetti: ?Öncelikle bu proje için öğretmen eğitimi en önemli faktör. Şu ana kadar pilot okullarda çalışan yabancı dil öğretmenlerine dört kez hizmet içi eğitim yapıldı.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda oluşturulan ihtisas komisyonu aracılığı ile ortaöğretim öğrencileri için dil gelişim dosyası hazırlandı ve bu çalışma Avrupa Konseyi Geçerlilik Komitesi (Validation Committee) tarafından incelenerek akredite edilmesine karar verildi. Demirel, Avrupa Birliği'nin merkezi Brüksel'de çalışma dilleri bağlamında 11 ayrı yabancı dilin konuşulduğunu, tek dil kullanmanın güçlüğü karşısında çok dil kullanmanın bir eğitim felsefesi olarak kabul edildiğini kaydetti. Demirel, gelecekte Avrupa vatandaşlarının en az 3 veya 4 dil bilmesi gerekeceğine dikkat çekti.

Dil pasaportunun uygulanacağı ülkeler

Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Ermenistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, San Marino, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Makedonya, Türkiye, Ukrayna ve İngiltere. Avrupa Kültür Antlaşması'nı onaylayan Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek ve Monaco da dil pasaportu gibi Avrupa Konseyi'nin etkinliklerine katılıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber