Vergide 'öneri geliştirme sistemi'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2008 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Gelir İdaresi Başkanlığı, çalışanların vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele, etkin bir vergi sisteminin kurulması ve vergi gelirlerinin arttırılmasına dönük görüş ve önerilerinin değerlendirileceği "Öneri Geliştirme Sistemi" kuruyor.

Merkez ve taşra teşkilatı çalışanlarının üretim, yönetim ve karar alma süreçlerine katkıda bulunmasını sağlamak amacıyla bir süre önce düzenlenen "Bir Fikrim Var" Yarışmasında gelen cazip öneriler, İdareyi bu alanda daha kalıcı bir sistem kurmaya yöneltti.

Bu çerçevede, merkezde Strateji Daire Başkanlığı bünyesinde bir "Öneri Geliştirme Sistemi" oluşturulacak. Merkez ve taşra çalışanları, elektronik ortamda bu merkeze bağlanarak, vergi ve idari konularla ilgili her türlü önerisini iletebilecek. Vergi sistemini iyileştirici, kaliteyi arttırıcı, işlemleri basitleştirici, vergi kayıp ve kaçağını azaltıcı, kamu kaynaklarında tasarrufu sağlayıcı ve diğer konulardaki bu öneri ve fikirler, sistemde toplanacak. Ön değerlendirmenin ardından da yine elektronik ortamda ilgili birimlere aktarılacak.

İş planları yapılacak

Kurulacak birim, çıkaracağı yönergelerle, ilgili daire ve şubelere iletilen önerilerin 1 ay içinde değerlendirilmesini ve bunlardan uygulanabilir olanların belirlenmesini isteyecek.

Uygulanabilir bulunan öneriler için de İş Planları yapılacak. Birimlere, İş Planlarının hazırlanması için de belirli bir süre verilecek. Bu şekilde önerilerle ilgili işlemlerin sürüncemede kalmasının önüne geçilecek.

Vergi ve idareyle ilgili ses getirici öneride bulunanlar da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ödüllendirilecek.

Vergiyle ilgili sorunların kaynakta çok daha iyi gözlemlenebildiğine dikkat çeken bir yetkili, "Bu nedenle vatandaşın hangi konuda nasıl tepki verdiğini, hangi konuda açmaz olduğunu, nelerin suistimal edildiğini bizzat yaşayarak gören vergi dairesi çalışanlarımızı sisteme dahil ederek, sorunlara çözüm bulmak istiyoruz. Öneri Geliştirme Sisteminin oldukça etkin ve verimli şekilde çalışacağını düşünüyoruz" dedi.

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığının "Bir Fikrim Var" yarışmasına da 867 Maliye çalışanı, 2 bin 59 öneri ile katıldı.

Yarışmaya en çok öneri Diyarbakır-Gökalp, Ordu-Fatsa ve Ankara-Gölbaşı Vergi Dairesinden gelirken, birinciliği Nizip Vergi Dairesinde görevli Ahmet Tamer Yıldız, "ödeme kaydedici cihazlarla ilgili bütün işlemlerin satış bayilerince yerine getirilmesi, vergi dairelerine birkaç kez gitme zorunluluğunun kaldırılması" projesiyle aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber