Öğrenci kredi borçlarında tahsilat arttı

Haber Giriş : 20 Kasım 2004 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Rıza Ayhan, burs ve kredilerin tek elde toplanmasını içeren yasanın yürürlüğe girmesi ile kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen bursların tek elden toplandığını belirterek, bu sayede mükerrerliğin önlendiğini ve daha çok öğrenciye daha çok devlet desteği sağlandığını söyledi.

YURTKUR 72. Olağan Genel Kurulu'nda bir konuşma yapan YURTKUR Genel Müdürü Ayhan, kurumun ana hizmetleri, gelişmeleri ve gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kurumun kurulduğu 1961 yılından bugüne kadar toplam 1 milyon 934 bin 475 üniversite öğrencisine burs verdiğini belirterek, burs miktarının da 2004 yılından itibaren aylık 90 milyon lira olarak belirlendiğini söyledi. Burs ve öğrenim kredisi alan öğrencilere üçer aylık dönemler halinde yapılan ödemelerin 2005 yılından itibaren aylık olarak yapılacağını belirten Ayhan, üniversite öğrencilerine burs-kredi verilmesine ilişkin kanunun da geçen yıl yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Kanun ile birlikte, kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen bursların tek elde toplandığını ve böylelikle daha fazla öğrenciye daha fazla miktarda destek verildiğini kaydetti. Ayhan, kanunla birlikte borcu olan öğrencilere verilen burs ve kredilerin haciz edilemeyeceği yönünde karar çıktığını belirterek, başarısızlığı nedeniyle bursu kesilen öğrencilerin öğrenim kredisi ile destekleneceğini vurguladı.

YURTKUR tarafından öğrencilere ödenen kredilerin geri dönüşlerinde yaşanan sorunlara da değinen Ayhan, bugüne kadar 235 bin 591 borçlunun 106 trilyon lira, aksatarak ödeme yapan 150 bin 687 borçlunun ise 21.8 trilyon lira olmak üzere toplam 128 trilyon lira katkı kredisi alan 200 bin 648 borçlunun ise 32.7 trilyon liralık borcunu hiç ödemediklerini bildirdi. Söz konusu borçlulara ödemeleri için yapılan ihbarlar sonucunda tahsilatların arttığına da dikkat çeken Ayhan, 2003 yılının başından itibaren toplam 83 trilyon liralık borcun tahsilatının yapıldığının altını çizdi.

Ayhan, 2004-2005 öğretim yılında Kurum yurtlarında barınmak için başvuran 173 bin 427 öğrencilerden 73 bin 426 öğrencinin doğrudan yurtlara yerleştirildiğini belirterek, bu yıl öğrencilerin ekonomik koşulları dikkate alınarak yurt ücretlerinde de herhangi bir artışın yapılmadığını söyledi.

Yurtlarda ihtiyaca cevap verebilecek kapasitelerin yaratılmasının yanında, imkanlar ölçüsünde odalardaki yoğunluğun azaltılması, yurtların her yönüyle daha nitelikli duruma dönüştürülmesi çalışmalarına da hız verildiğini vurgulayan Ayhan konuşmasına şöyle devam etti:

"Öğrencilerin her türlü ihtiyacını oda içerisinde karşılayabilecek şekilde modern yurtlar öğrencilerimizin hizmetine sunuldu. Bu dönemde öğrencilerin en çok 2-4'er kişilik duş ve wc'si bulunan odalarda karyola sisteminde barındırılmaları için Türkiye genelinde çalışma başlatılmıştır.

Öğrencilerin giriş çıkışları bilgisayarlı ortamda daha etkin bir şekilde denetlenerek, imza alınması uygulamasını elektronik ortamda sağlamak için pilot uygulama başlatılmış ve bu sistemin tüm yurtlarda uygulanması için çalışmalar başlatıldı".

Ayhan, Kurumun yatırım faaliyetleri ile ilgili de bilgi vererek, 2004 yılı yatırım programlarında 17 bin 850 yatak kapasiteli 23 adet yurt projesinin olduğunu, 2005 yılı yatırım programında ise 11 bin 750 yatak kapasiteli 14 adet yurt projesine ilave olarak yeni 17 bin yatak kapasiteli 26 adet yurt projesinin de olduğunu hatırlattı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber