Kredi ve katkı borçları öyle ya da böyle tahsil edilecek

Haber Giriş : 20 Kasım 2004 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (YURTKUR) borcu olan 236 bin öğrencinin mezun olduktan sonra arkalarına bile bakmadıklarını belirterek, "Kredi Yurtlar kurumu 700 trilyon liralık bu alacağını öyle veya böyle tahsil edecek. Sizden sonra gelen öğrencilerin bu imkanlardan yararlanması için borcunuzu ödeyin" uyarısında bulundu.

Bakan Çelik, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 72. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı. YURTKUR Genel Müdürlük binasında düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Çelik, 2005 yılı bütçesinden 26 yeni yurt için ödenek ayrıldığını, gelecek yıllarda öğrencilerin konaklama sıkıntısının çözüleceğini belirterek, bugün için 192 yatak kapasiteli yurtların yeterli olmadığını ancak geçmişe göre çok iyi bir seviyeye geldiğini söyledi. Yapılan yasal düzenlemelerle öğrencilerin borçlarından dolayı öğrencilerin kredi ve burslarına haciz gelemeyeceğinin hükme bağlandığını vurgulayan Çelik, 3 ayda öğrencilere ödenen kredinin de 2005 yılından itibaren aylık olarak ödeneceğini kaydetti. Kredi Yurtlar Kurumu'ndan kredi alan 236 bin öğrencilerin mezun olduktan sonra, 'benim borcum ne oldu' diye arkalarına dönüp bakmadıklarını ifade eden Çelik, kurumun toplam 700 trilyonluk alacağının 2003 yılına kadar 27 trilyonunu tahsil edebildiğine dikkat çekti. Borçların tahsilatı ile ilgili yapılan sıkı takiplerin ardından 2003 yılı başında sadece 86 trilyon liralık tahsilat yapıldığının altını çizen Çelik, "Öğrenim kredisi alan 236 bin kişi, katkı kredisi alan 200 bin kişi bugüne kadar hiç arkalarına dönüp bakmadılar. Yapılan çalışmalarla Türkiye'de borcu olan kişiler tespit edildi. Kredi Yurtlar Kurumu borcunu ödemeyen kişilerden 700 trilyon liralık toplam alacağının tamamını öyle veya böyle tahsil edecek" dedi.

Borçlularla ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda Kredi Yurtlar Kurumu'nun kasasına her gün 350 milyar lira, ay sonlarında ise 1 trilyon liraya yakın bir paranın geçtiğini kaydeden Çelik, Kurum'un bu parayı almadan yeni öğrencilere barınma, burs ve kredi verme imkanının olmadığını söyledi. Çelik, Kredi Yurtlar Kurumu'ndan burs ve kredi alıp ödemeyen insanlara da şöyle seslendi:

"Kendinizden sonra gelen öğrencilerin sizin yararlandığınız imkanlardan, nimetlerden yararlanmaları için bu parayı ödemeniz gerekiyor. Bu para çalışan insanın kesesine dokunmaz. Bu parayla yeni öğrencilere yurt, kredi ve burs hizmeti sağlanacak".

Milli Eğitim Bakanı Çelik, yasada yapılan düzenleme ile bursların tek elde toplanmasını sağladıklarını belirterek, bazı üniversitelerin yeni düzenlemeye tepki gösterdiklerini, ancak bugün sonuçlara bakınca onların da kendilerine hak verdiklerini söyledi. Çelik, Başbakanlık Bursu dışında üniversitelerin her yıl birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar toplam 19 bin 646 öğrenciye burs verirken, yapılan düzenleme ile bu yıl sadece birinci sınıflardan 17 bin 758 öğrenciye burs verildiğini kaydetti. "Altı yılda 19 bin öğrenci yerine bir yılda 17 bir öğrenciye burs verilmiştir. Bence düzenleme hayırlı olmuştur" diyen Çelik, düzenleme ile kamu kaynaklarından daha fazla insanın yararlanma imkanı bulduğunu sözlerine ekledi. Çelik ayrıca yasada yapılan düzenleme ile kamu kuruluşlarının dışında burs verilmesini engelleyecek bir durumun olmadığını, hatta Kızılay'ın geçen yıl 10 bin ortaöğretim öğrencisine burs verdiğini hatırlattı.

Bakan Çelik, açılış konuşmasının ardından YURTKUR Genel Kurulu'ndan ayrıldı.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber