Mecliste inanılmaz diyaloglar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2008 21:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'li Öz'den DTP'li Kaplan'a: "PKK'yı temsil ediyorsun"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2009 bütçesi görüşülürken AKP ve DTP milletvekilleri arasında "PKK" kavgası yaşandı.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hakkari'de yaptığı "ya sev ya terket" çağrısının ırkçı örgüt Ku Klax Klan'a dayandığını açıklaması tansiyonu yükseltti. AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz'ün, "Sen Kürt kardeşlerimi değil PKK'yı temsil ediyorsun" sözleri üzerine masaya yumruğunu vuran Kaplan, "Tek başıma kilitlerim burayı. Başbakan Şırnak'a gelsin. Yanına tek polis almasın, yanında ben yürüyeceğim. En ufak şeyde de ben siper olurum" dedi.

Komisyonda bütçenin geneli üzerinde görüşmeler sürerken Kaplan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in terör için 1 trilyon dolar harcandığını söylediğini anımsattı. Doğrudan harcamanın 300 milyar, GAP için harcanan kaynağın ise 32 milyar dolar olduğunu ifade eden Kaplan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir F 16'nın 1 saatlik sortisi için 6-12 bin dolar harcadığını ve tezkere sürecinde bin sorti yapıldığını öne sürdü. 10 adet insansız uçuş aracı alma girişiminde bulunulmasına da tepki gösteren Kaplan, "Bir heron ne kadar acaba? Hangi yılın bütçesine giriyor?" dedi.

Savunma bütçesinin 20 milyar doları aştığını kaydeden Kaplan, "Bu rakamların dayattığı Türkiye de gelir, kriz ekonomisine getirir Türkiye'yi. Hükümet ülkenin gerçek gündemine dönerse çözüm yollarından birinin ülkede barıştan geçtiğini çok iyi kavrar" diye konuştu. Savunma giderleri açısından bütçenin kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Kaplan, "Hükümet oluk oluk akan paraların da, kanın da önünü kesmelidir" dedi.

Faşist sloganı

Erdoğan'ın Hakkari'de halka, "Ya seveceksin ya terk edeceksin" dediğini belirten Kaplan, bu sözün Vietnam Savaşı başta olmak üzere faşist hükümet uygulamalarının sloganı olduğunu, ırkçı örgüt Ku Klax Klan'a dayandığını söyledi. Öz'ün, "Başbakan'ın sözlerini çarpıtma" tepkisi üzerine, sözünün kesilmemesini isteyen Kaplan ile Öz arasında kavga çıktı.

PKK'yı temsil ediyorsun

Öz, "Vatanıma söveceksin, milletime söveceksin, bayrağıma söveceksin? Kimsin sen ya, kendini ne zannediyorsun sen? Sayın Başbakan'ın sözünü çarpıtamazsın? Benim Kürt kardeşlerimi temsil etmiyorsun. Sen ancak PKK'yı temsil edersin. Siz Kürtlere ihanet ediyorsunuz. PKK'ya hizmet ediyorsun" diye bağırdı.

Sinirlenip yumruğunu masaya vuran Kaplan ise "Benim sözümü kesemezsin. Tek başıma kilitlerim burayı. Sen Kürt kardeşlerine sahip çıkıyorsan türkülerini, evlatlarını savunacaksın. Sizin zamanınızda başladı çatışmalar" karşılığını verdi.

Siper olurum, özür dilemeli

Kaplan konuşmasının devamında "Hakkari'de 20 milyon vatandaşına, 'Çek git' diyen Başbakan'a, 'Sayın Başbakan söz ağızdan çıkar' diyorum" diye konuştu.

Barış çabalarına izin verilirse Türkiye'nin içinden çıkamayacağı kriz olmadığını ifade eden Kaplan, "tarihin kardeşliğe mahkum ettiği Türk ve Kürt halkı için" bu yönde çaba gösterilmesi gerektiğini anlattı. İstenirse bir ay içinde Türkiye'de silahların susacağını, çatışmasızlık ortamına gidileceğini öne süren Kaplan, böylece silahlara ayrılan paranın da sağlık, eğitim, ulaşım ve kültüre gidebileceğini söyledi.

Kaplan, "Başbakan'a 'Ya sev ve ya terk et' demiyorum. Şırnak'a gelsin. Yanına tek polis almasın, yanında ben yürüyeceğim. En ufak şeyde de ben siper olurum. Sayın Başbakan'ın bir özür borcu olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber