Yer altı suları Ankara'dan izlenecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2008 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya - Türkiye'de yer altı sularının aşırı kullanımının önlenmesi için çalışma yürüten DSİ, ülke genelindeki yaklaşık 1 milyon kuyuyu, üzerine takacağı cihazla kontrol edecek.

DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, son yıllarda kuraklık ve küresel ısınmanın etkisiyle yağışların azaldığı Konya Ovası'nda tarımda bilinçsizce aşırı su kullanıldığını söyledi.

Bölge Müdürlüğüne bağlı Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman'da 27 bini ruhsatlı yaklaşık 100 bin kuyudan su çekildiğini ifade eden Pınarkara, bu kuyulardan su çekimini doğrudan kontrol etme imkanlarının bulunmadığını bildirdi.

Son yıllarda Konya Kapalı Havzası'ndaki yer altı suyunun tehlikeli sınıra kadar gerilediğini vurgulayan Pınarkara, şöyle dedi:

"Yer altı suyunun kontrollü kullanılması, çiftçilerin verilen sınırın üzerine çıkmaması için DSİ Genel Müdürlüğü yoğun çalışıyor. Bu çalışma kapsamında kuyuların uzaktan bilgisayarla kontrol edilmesi planlanıyor. Bununla ilgili Antalya ve Konya'da büyükşehir belediyelerinin su kuyularına yönelik çalışmaları var. Genel Müdürlük, Antalya ve Konya'da belediyeler tarafından kurulan Veri Toplama ve Kontrol (SCADA) Sistemi'nin bir benzerini kurarak, ülke genelindeki bütün kuyuları denetim altına almak istiyor."

Pınarkara, üzerinde çalışılan sistemin ilk olarak Konya'da deneneceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber