Bakan Yıldırım: Devletin ihtiyacı var, 3N ihalesinde cömert olun

Haber Giriş : 04 Kasım 2008 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 29 Kasım'da yapılacak Üçüncü Nesil ihalesinde verilecek tekliflerde operatörlerin biraz gayret göstermelerini isteyerek, ?Kriz ortamında cömert teklifler verin. Bu ara göz kulak olalım. Devletin ihtiyacı var? dedi. Yıldırım, ihaleye katılmak için dördüncü operatörün şartname almadığını ama bunun almayacağı anlamına gelmediğini dile getirdi.

-Telekomünikasyon sektörü üzerindeki vergilerin çözülmeye çalışıldığı dönemde küresel krizin patladığını belirten Yıldırım, ?Ama artık krizde patlasa bu yerinden bu işi işletmeler patlamadan biz bir yerden başlamalıyız? diye konuştu.

ANKARA(ANKA)-Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 29 Kasım'da yapılacak Üçüncü Nesil ihalesinde verilecek tekliflerde operatörlerin biraz gayret göstermelerini isteyerek, ?Kriz ortamında cömert teklifler verin. Bu ara göz kulak olalım. Devletin ihtiyacı var? dedi

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, sektör temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında iletişim sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. 3N ihalesinin 28 Kasım'da yapılacağını anımsatan Yıldırım, 40MHz, 35Mhz, 30Mhz ve 25 Mhz band genişliklerine sahip A, B, C ve D lisansları için sırasıyla 285, 250, 214 ve 178 milyon euro asgari bedel üzerinden ihaleye başlanacağını kaydetti. Tekliflerin verildiği gün operatörlerin ?boyunun ölçüsünü? alacaklarını ifade eden Yıldırım, ?İhalede operatörlerden biraz gayret bekliyoruz. Kriz ortamında cömert teklifler verin. Bu ara göz kulak olalım. Devletin ihtiyacı var? dedi.

-?İHALEYE DÖRDÜNCÜ OPERATÖR DE GİREBİLİR?-

İhaleye dördüncü bir operatörün de girmesinin önünün açıldığını belirten Yıldırım, yeni bir ?kardeşin gelebileceğini?, buna göre operatörlerin hazırlık yapması gerektiğini söyledi. Yıldırım, 27 Kasım'a kadar hazırlıkların iyi yapılması gerektiğini ifade etti.

Yarın Elektronik Haberleşme Kanun'un Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceğini ve bu hafta içinde çıkacağını vurgulayan Yıldırım, böylece birkaç ay içinde 3N ile ilgili işletmelerin gereken hazırlıklarını tamamlayabileceğini dile getirdi.

-?NUMARANIZ ALTI GÜNDE TAŞINMAZSA TÜKETİCİ MAHKEMESİ'NE BAŞVURUN?-

Numara taşınabilirliğinin 9 Kasım'da uygulamaya başlayacağını hatırlatan Yıldırım, numaranın belirlenen zaman diliminde taşınabileceğini söyledi. Numara taşımada alınacak ücret sınırının 2 YTL olarak belirlenmesine karşın operatörlerin ücret almayacağı yönünde açıklamalar yaptığını ifade eden Yıldırım, ?Aboneden para almak gibi yanlış bir uygulama yapacak bir işletme göremiyorum. Vatandaş endişe etmesin. Siz hizmet ederek para, biz ise oy kazanıyoruz? dedi.

Numara taşıma süresinin altı günden daha az da olabileceğini kaydeden Yıldırım, numara taşıma süresinin altı günü geçmesi halinde kullanıcıların Tüketici Mahkemesi'ne başvurabileceğini söyledi.

-?VERGİLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORDUK Kİ KRİZ ÇIKTI?-

Sektör üzerindeki vergiler üzerinde çalışma yapıldığı dönemde küresel krizin patladığını kaydeden Yıldırım, ?Ama artık krizde patlasa bu yerinden bu iş işletmeleri patlatmadan biz bir yerden başlamalıyız. Veri iletişimde vergi indirimine başlayacağız. Daha sonra diğer kalemlerde bir iyileştirme yapmak suretiyle uluslar arası düzeye çekeceğiz. Bunu Maliye Bakanlığı'nın görüşüyle yapacağız? diye konuştu.

-?YOUTUBE SİTESİNİ TELEKOMÜNİKASYONU KURUMU DEĞİL, MAHKEME KAPATTI?-

İnternet güvenliği ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

?Türkiye'nin yasakçı bir ülke olduğu yönünde laflar çıkıyor. Türkiye'nin yasaklılar ve sakıncalılar listesi koyduğu yok. Eni sonu olan bir düzenlememiz var. En son bloger.com kapatıldı. Lig TV maçlarını site üzerinden yayınlaması üzerine Lig TV dava açıyor ve mahkeme siteyi kapatıyor. Siteyi Telekomünikasyon Kurumu kapatmıyor. Ayrıca, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı resen erişimin engellenmesi yetkisini youtube.com sitesi için hiç kullanmadı. Faaliyet belgesi alınmasına ilişkin kanuni sürenin 24 Temmuz'da sona ermiş olmasına rağmen youtube sitesi sahipleri yer sağlayıcı faaliyet belgesi başvurusunda bulunmadı. Dünyanın en büyük sitesi de olsan bu memleketin kuralları var. Paşa paşa uyarsın o zaman başımızın üstünde yerin var.?

Sanal mobil işletmeciliğinin alt yapı çalışmalarını düzeltme çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldırım, 2009 yılı içinde lisans vermeyi planladıklarını kaydetti. Bu süre içinde de çifte vergilere yönelik operasyonu çözeceklerini ifade eden Yıldırım, geniş bant telsiz erişim (wimax) lisansının da 2009'un ilk yarısında veya ilk çeyreğinde verilebileceğini kaydetti.

-?VERGİLER, MALİYE BAKANI UNAKITAN'I İLGİLENDİRİYOR?-

Toplantının ardından basının vergiler ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Yıldırım, vergileri fazla irdeleyemeyeceklerini söyledi. Vergilerin Maliye Bakanı Unakıtan'ı ilgilendirdiğini ifade eden Yıldırım, ?Maliye Bakanı Unakıtan'ın 2009'da vergi indirimi olmayacak sözlerini duymadım, ancak internette vergi indirimini 2009'da yapmayı hedefliyoruz? diye konuştu.

3N ihalesinde dördüncü bir operatörün şartname almadığını, ancak bunun olmayacak anlamına gelmediğini dile getiren Yıldırım, ?Arkadaşları yanlış yönlendirmeyelim her şey olabilir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber