Vetolu Elektronik Haberleşme Kanunu kabul edildi: Ömür boyu maaş suya düştü

Haber Giriş : 05 Kasım 2008 20:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e iade ettiği Elektronik Haberleşme Kanunu TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Gül'ün veto gerekçeleri dikkate alınarak yapılan değişikliklerle kabul edilen kanuna göre, Telekomünikasyon Kurumu üyeleri ?ömür boyu maaş? alamayacak.

-Kanuna göre, aboneler, kullandıkları telefon numarasını değiştirmeden farklı bir işletmeden hizmet alabilecek.

-Frekans tahsislerinde, Dışişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyaçları dahil Türk Silahlı Kuvvetlerine, MİT Müsteşarlığına ve Emniyet Genel Müdürlüğüne öncelik tanınacak.

ANKARA (ANKA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e iade ettiği Elektronik Haberleşme Kanunu TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Gül'ün veto gerekçeleri dikkate alınarak yapılan değişikliklerle kabul edilen kanuna göre, Telekomünikasyon Kurumu üyeleri ?ömür boyu maaş? alamayacak. Kanuna göre, aboneler, kullandıkları telefon numarasını değiştirmeden farklı bir işletmeden hizmet alabilecek. Frekans tahsislerinde, Dışişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyaçları dahil Türk Silahlı Kuvvetlerine, MİT Müsteşarlığına ve Emniyet Genel Müdürlüğüne öncelik tanınacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto gerekçeleri doğrultusunda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanuna göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve görev alanlarıyla ilgili olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne elektronik haberleşmede muafiyet tanınacak, bu kurumlar için kanun hükümleri uygulanmayacak.

-KRİPTOLU HABERLEŞME-

Kanuna göre, kriptolu haberleşme yapmaya Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı yetkili olacak. Her türlü elektronik haberleşme cihaz, sistem ve şebekelerinin kurulması ve işletilmesine izin verilmesi, gerekli frekans, numara, uydu pozisyonu ve benzeri kaynak tahsislerinin yapılması ile bunların kontrolü, devletin yetki ve sorumluluğu altında olacak. Frekans tahsislerinde, Dışişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyaçları da dahil Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, MİT Müsteşarlığı'na ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne öncelik tanınacak. Türk Silahlı Kuvvetleri ile RTÜK, kendisine tahsis edilen frekans bantlarında frekans planlamasını yapıp uygulayacak.

-BAKANLIK ALTERNATİF HABERLEŞME ALTYAPISI KURACAK-

Telekomünikasyon Kurumu'nun adını ?Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu? olarak değiştiren kanuna göre Ulaştırma Bakanlığı, genel haberleşme altyapısının deprem, sel, yangın, savaş gibi olağanüstü durumlarda kesintiye uğraması riskine karşı, önceden alternatif bir haberleşme altyapısını kuracak.

-ÖMÜR BOYU MAAŞ SUYA DÜŞTÜ-

Kanunla, Cumhurbaşkanı Gül'ün veto gerekçeleri arasında bulunan Telekomünikasyon Kurumu üyelerine ?ömür boyu maaş? bağlanmasıyla ilgili maddede de değişiklik yapıldı. Kanuna göre, kamu görevlisi iken kurul üyeliğine atananlar, memuriyete giriş şartlarını kaybetmemeleri kaydıyla, görev sürelerinin sona ermesi veya görevden ayrılmaları halinde, 30 gün içinde önceki kurumlarına başvurmaları durumunda, atamaya yetkili makam tarafından, başvuru tarihinden itibaren en geç bir ay içinde mükteseplerine uygun kadrolara atanacak. Üyeliğin sona erdiği tarihten atama yapılıncaya kadar, bu kişilerin aldıkları aylık ücretle, sosyal hak ve yardımların kurum tarafından ödenmesine devam olunacak. Mükteseplerine uygun kadrolara atananlara, atama yapıldığı tarihten sonra, artık kurum ödeme yapmayacak. Bir kamu kurumunda çalışmayanlardan kurul başkan ve üyeliğine atanıp görevi sona erenlere, herhangi bir göreve veya işe başlayıncaya kadar, görevlerinin sona erdiği tarihte almakta oldukları aylık ücretle, sosyal hak ve yardımların kurum tarafından ödenmesine devam olunacak. Bu kişilere kurum tarafından yapılacak ödemeler 1 yılı geçemeyecek; bu süre içerisinde aylık ücretle, sosyal hak ve yardımlarda meydana gelebilecek artışlar yansıtılmayacak.

-ABONELER NUMARALARINI DEĞİŞTİRMEDEN HİZMET ALABİLECEK-

Kanuna göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ulusal numaralandırma planı hazırlayacak ve plana uygun olarak numara tahsis işlemlerini yapacak. Kurum, numara tahsis ve kullanımını koşullara bağlayabilecek. Aboneler, kullandıkları telefon numarasını değiştirmeden farklı bir işletmeden hizmet alabilecek. Telsiz ruhsatname ve kullanma ücretleri yıllık, sabit uydu yer terminalleri için 50 YTL, mobil uydu yer terminalleri için 40 YTL, mobil uydu abone terminalleri için 25 YTL olacak. Telsiz ruhsatnamesi için her baz istasyonu ile sistemde bulunan her cihaz başına 100 YTL alınacak. İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber