'SSGSS'yi uzmanlar bile yorumlamakta zorlanıyor'

Haber Giriş : 06 Kasım 2008 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ASMMMO BAŞKANI POLAT: ?SSGSS'Yİ UZMANLAR BİLE YORUMLAMAKTA ZORLANIYOR?

-ASMMMO Başkanı Ali Metin Polat, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile uzmanların bile yorumlamakta zorlandığı karmaşık bir sistemle karşı karşıya kalındığını belirterek, bu süreçte yapılabilecek kimi hatalı işlemlerden idari para cezalarının doğabileceğine işaret etti.

-TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker küresel krize işaret ederek, "Özel sigorta şirketlerinin sahiplerinin yüzde 99'unun yabancıdır. Bu şirketler batmaya başlasa primler yok olacak. Onun için Türkiye adına bu kriz bu bakımdan önemlidir? dedi.

ANKARA ? Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası(ASMMMO) Başkanı Ali Metin Polat, sosyal sigorta uygulamalarında önemli değişiklikler getiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girmesiyle meslek mensuplarının iş yoğunluğundan kaynaklanan sorunlarını daha da arttırdığını söyledi. TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker ise küresel krize işaret ederek, "Özel sigorta şirketlerinin sahiplerinin yüzde 99'unun yabancıdır. Bu şirketler batmaya başlasa primler yok olacak. Onun için Türkiye adına bu kriz bu bakımdan önemlidir? dedi.

ASMMMO tarafından düzenlenen ?Yeni Sosyal Güvenlik Uygulamaları? başlıklı panel Ankara'da gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa ilişkin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen madde ve hükümlerin yerine yapılan yeni düzenlemelerde, iptal gerekçeleri göz önünde tutularak, kanunun yürürlük tarihinden önce kazanılmış haklarının korunduğunu belirten Polat, yürürlülükten kaldırılan kanunların kazanılmış haklarla ilgili hükümlerinin yıllarca bu kanunla birlikte uygulanması gerektiğine işaret etti. İşverenler ve sigortalılar tarafından kuruma verilmesi gereken belgelerde, belgelerin verilme sürelerinde ve sağlık yardımlarına ilişkin uygulamalarda da değişiklikler yapıldığını hatırlatan Polat, sonuç olarak uzmanların bile yorumlamakta zorlandığı karmaşık bir sistemle karşı karşıya kalındığını belirtti.

Polat, meslektaşlarının da Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerinden dahi uygulamaya ilişkin sağlıklı bilgi alamamaktan yakındıklarını ifade ederek şunları söyledi:

?Bu sorunların yasanın henüz yürürlüğe girmiş olmasından kaynaklandığı ve zamanla ortadan kalkacağı söylenebilir ise de, bu süreçte yapılabilecek kimi hatalı işlemlerden doğacak idari para cezaları göz önünde tutularak geçiş sürecine özgü bazı esneklikler getirilmemiş olmasını ciddi bir eksiklik olarak görmekte ve yetkililerden bu eksikliğin giderilmesini beklemekteyiz. Yeni sistemin karmaşıklığından ve uygulamanın geçiş süreci içinde bulunmasından kaynaklanan sorunlar kuşkusuz zamanla ortadan kalkacaktır. Önemli olan meslek mensuplarımızın bu geçiş sürecinde yapabilecekleri hatalı işlemler nedeniyle herhangi bir zarara uğramamasıdır?

-?SOSYAL GÜVENLİK ŞİRKETLERİ BATARSA PRİMLER YOK OLACAK?

TÜRMOB Genel Başkanı Masum Türker ise konuşmasında, küresel krize işaret ederek, ?Bunun aslında bir kredi krizi? olduğuna dikkat çekti. Türker, Sosyal Güvenlik reformunun son hedefinin Türkiye'de sosyal güvenlik sistemini özelleştirmek ve özel şirketlere devretmek olduğunu savunarak, ?Bir ülkede emeği koruyan sosyal güvenlik sistemi asla özel sektöre bırakılmayacak bir konudur. Krizin bize vereceği en büyük ders budur. Özel sigorta şirketlerinin sahiplerinin yüzde 99'unun yabancıdır. Bu şirketler batmaya başlasa primler yok olacak. Onun için Türkiye adına bu kriz bu bakımdan önemlidir? dedi.

Türkiye'nin en büyük talihsizliğinin ?kapitalin at koşturması? olduğunu söyleyen Türker, yapılan Sosyal Güvenlik reformunun ?çok yanlış? olduğunu savunarak, ?derhal gözden geçirilmesini? istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber