Anestezi hatası bitkisel hayata soktu iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2008 22:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Konya'da ameliyat sırasında anestezi hatası nedeniyle bitkisel hayata girdiği öne sürülen Sevgi Öz'ün babası Muammer Öz, olayın sorumlularının cezalandırılması için doktor ve anestezi uzmanı hakkında açtıkları davanın zaman aşımı nedeniyle düştüğünü bildirdi.

Davanın Yargıtay'daki temyiz sonucunun bugün kendilerine ulaştığını ifade eden Muammer Öz, evinde eşi ve çocuklarıyla birlikte görüştüğü gazetecilere, 8 yaşında olan Sevgi Öz'ün sakat kalmasında ihmali bulunduğunu öne sürdüğü sağlık görevlileri hakkında 2002 yılında dava açtığını anımsattı.

Dava sonucunda sanıklardan anestezi teknisyeni İlyas Demirci'ye 76 YTL, anestezi uzmanı Rahime Orhan'a ise 153 YTL ceza verildiğini, ameliyatı gerçekleştiren İbrahim Baran ve anestezi teknisyeni Mehmet Sakalsız'ın ise beraat ettiğini kaydeden Öz, bunun üzerine temyize gittiklerini söyledi.

Mahkemenin bu kararı ?Yüksek Sağlık Şurası?nın görüşü doğrultusunda verdiğini savunan Muammer Öz, sözlerine şöyle devam etti:

?Yani kızımın sakat kalmasında, 3/8 oranında anestezi uzmanı ve teknisyen, 5/8 oranında ise sağlık hizmeti dışındaki diğer unsurlar etkili oldu. Bu 5/8 orana sahip sağlık hizmeti dışındaki unsurların ne olduğunu öğrenmek ve beraat kararının iptali için temyize gittik. 15 ay sonra da Yargıtay, duruşma tutanağının üçüncü sayfasının mahkeme başkanı tarafından imzalanmaması nedeniyle kararı bozdu. Sonra bu eksik olan imza tamamlanıp dava tekrar görüldükten sonra yine aynı yıl içinde temyize gittik. 2 yıl bekledikten sonra gelen sonuçla bir kez daha yıkıldık.?

Yargıtay'ın kendilerine bugün ulaşan kararında, Sakalsız ve Baran hakkındaki beraat kararının bozduğunu dile getiren Öz, şöyle devam etti:

?Ancak bu defa, Yargıtay, 5 yıllık zaman aşımı nedeniyle Sakalsız ve Baran hakkındaki davanın düşmesine karar vermiş. Diğerleri hakkındaki dava devam ediyor. Kızım 8 yaşında ama 3 yaşında bir çocuk gibi görünüyor. Sıvı mamayla besliyoruz. Her geçen gün daha da kötüleşiyor. Kızımı mağdur edenler cezalandırılsın. Devletimin yargısını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) şikayet etmek zorunda kalmayayım.?

Baba Öz, söz konusu kararla ilgili hukuksal girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, bir sonuca ulaşamamaları halinde AİHM'e başvuracaklarını kaydetti.

YARGITAY'IN KARARI

Yargıtay'ın verdiği karar şöyle:

?Sanıklar İbrahim Baran ve Mehmet Sakalsız'a isnat olunan dikkatsizlik ve tedbirsizlikle yaralamaya sebebiyet verme suçunun kanunda öngörülen cezasının üst sınırı itibariyle 5 yıllık asli zaman aşımına tabi olduğu, sanıkların sorgularının yapıldığı, 18 Haziran 2003'ten inceleme tarihine kadar bu sürenin gerçekleştiği anlaşıldığından hükmün ilgili kanun maddeleri gözetilmek suretiyle CMUK'un 321. maddesi uyarınca bozulmasına, bu hususun yeniden yargılamayı gerektirmediğinden ilgili maddeler uyarınca davanın zaman aşımı nedeniyle düşmesine oy birliğiyle karar verildi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber