'Bunama'nın çaresi iyi bir sosyal hayat

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Kasım 2008 11:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Beyin hücrelerinin hızlı bir biçimde ölmesi demek olan ve genelde Alzheimer gibi hastalıklardan kaynaklanan demans, yani bunama, sadece İngiltere'de 750 bin insanı etkileyen bir hastalık. Ancak uzmanlar yoğun bir sosyal hayatın, bu hastalığa yakalanmış kişilere daha mutlu bir hayat ve pahalı ilaç arayışlarına gerek kalmadan, daha iyi bir yaşam sağlayabileceği inancında.

The Times gazetesinde yer alan habere göre, Londra Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, demans (bunama) hastalarına hayat kaliteleri hakkında sorular soruldu. Farklı şiddetlerde Alzheimer rahatsızlığından muzdarip olan 224 kişinin katıldığı araştırmanın, tüm bunama türlerine örnek teşkil ettiği belirtiliyor.

Yapılan araştırmada, hastaların genellikle hayatlarından sanılandan daha memnun oldukları da ortaya çıktı. Cevap verme yetisine sahip bu hastalara 18 ay sonra tekrar aynı sorular yöneltildiğinde verilen cevapların karşılaştırılmasıyla elde edilen bulgulara göre, ilaçlardan ziyade, sağlıklı ve sık sosyal ilişkisi olan, arkadaşlarını ve akrabalarını sık gören insanlar; bunamadan kaynaklanan kavramsal fonksiyon bozukluklarına rağmen daha mutlu ve mutlulukları daha uzun soluklu. Araştırma bulgularına göre, Alzheimer'a yakalanmadan önce depreyon veya anksiyete hastası olan insanlar, mutsuz olmaya çok daha meyilli.

Orta yaş ve sonrasında izole bir hayat sürmenin ve depresyonu ciddiye almamanın iyi bir fikir olmadığı ve demans hastalığını iyice tetiklediği belirtiliyor. Bu tip hastası olan kişilere hastalığın erken devrelerinde harekete geçip, bunamadan muzdarip yakınları için önceden çeşitli sosyal aktivite planları hazırlamaları tavsiye ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber