Ergenekon'da Başbakan Erdoğan'ın dinlenilmesi istemine ret

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2008 21:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - "Ergenekon" davasının bugünkü 10. duruşmasında mahkeme heyeti, davanın, devam eden soruşturma tamamlanıncaya kadar durdurulması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "mağdur" sıfatıyla dinlenilmek üzere duruşmaya davet edilmesi yönündeki talepleri reddetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesindeki duruşma salonunda, bazı sanık ve avukatların talepleri ile bu istemlere ilişkin Cumhuriyet savcısının görüşünü aldıktan sonra duruşmaya verilen aranın ardından ara kararlarını açıkladı.

Mahkeme heyeti, Tuncay Güney ile Mart 2001'de gözaltına alındığında yapılan mülakat metninin tamamının, devam etmekte olan "Ergenekon" soruşturmasının gizliliği de dikkate alınarak, mahkemeye gönderilmesini istedi.

Kabul edilen iddianamenin içeriği ve bu iddianamenin herkesçe rahatça ulaşılır hale geldiğine işaret ederek, özel hayatın gizliliğiyle ilgili konuşmalar konusunda yayın yasağı getirilmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, davada görevlendirilen savcıların değiştirilmesi istemini de kabul etmedi.

Mahkeme heyeti, 9 No'lu gizli tanığın tam ifadesini de soruşturmanın gizliliği dikkate alınarak incelenmek üzere savcılıktan istedi.

Tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in kurucusu ve üyesi olduğu tüm derneklerin ve bu derneklere üye kişilerin sayısının İstanbul Valiliği Dernekler Masasından sorulmasına karar veren Heyet, Ankara Valiliği Dernekler Masasından da "Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Derneği"nin tüzüğü ve üye sayısı konusunda bilgi istenmesine hükmetti.

Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın'ın, devam eden soruşturma tamamlanıncaya kadar "Ergenekon" davasının durdurulması talebini de dosyada herhangi bir eksik şart bulunmadığı ve CMK'nın ilgili maddesindeki yasal şartlar oluşmadığı gerekçesiyle reddeden Heyet, aynı avukatın, Başbakan Erdoğan'ın Hükümet'i temsilen, "mağdur" sıfatıyla dinlenilmek üzere duruşmaya davet edilmesi istemini de iddianamenin içeriği ve dosya kapsamını dikkate alarak kabul etmedi.

Heyet, avukat Nevzat Erdemir hakkında, bu oturumdaki bazı beyanları nedeniyle yasal işlem yapılmasını isteyen savcılığın talebi doğrultusunda, Erdemir'e yasal işlem yapılması amacıyla duruşma zaptının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini hükme bağladı.

Mahkeme heyeti ayrıca, talepler doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğüne (EGM) yazı yazılarak, 2007 yılı itibariyle silahlı ve silahsız terör örgütlerinin listesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber