Telekom'a vergi kaçırıyor suçlaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2008 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzde 55'i Oger Telecom'a ait olan Türk Telekom'un, özel hukuk kurallarına tabi olduğu halde kendisini kamu kurumu gibi göstererek vergi ve yapı denetimden muaf tutulduğu iddia edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Türk Telekom'un vergi kaçırdığına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. CHP'li Ateş, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde Telekom'un, kamu tüzel kişiliğine haiz bir kurumken, özelleştirilmesinin ardından bu özelliğini yitirdiğine dikkat çekti.

Türk Telekom ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul projelerini hatırlatan CHP'li Ateş, bu ve benzeri projelerin Yapı Denetim Yasası dışında tutulduğu, harç ve benzeri muafiyetlerden yararlandığını belirtti. Ateş, söz konusu proje kapsamında yapılacak okul ihalelerinin de kasıtlı olarak Türk Telekom'un özelleştirilmesinden sonraki döneme bırakıldığı iddialarına vurgu yaptı. CHP'li Ateş önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

?-Türk Telekom AŞ tarafından, sosyal ve eğitim amaçlı ihale edilen proje sayısı nedir? Bu projeler hangileridir? Bitirilme oranları nedir? Bunlardan kaçı Kamu İhale Kurumuna tabii olarak ihale edilmiştir?

-Bu yapılardan kaçında vergi ve benzeri gelir ve yapı denetimi muafiyetlerinden yararlanılmıştır? Bu muafiyetlerin toplam tutarı nedir?

-Özelleştirilerek özel hukuk hükümlerine tabii olan şirketlerin yapmış olduğu yapı ve tesislerin 4708 sayılı Yapı Denetim Yasası kapsamın dışında tutulması, Anayasamızın 2. maddesinde yer alan ?sosyal devletö ilkesi ve 10. maddesinde yer alan ?eşitlik ilkesiö ile örtüşmekte midir?

-Kendi yurttaşına, yasada istenen her türlü belgeyi getirmeyi şart koşan; kendi yurttaşını her türlü harca ve işleme tabii tutan anlayışın, yabancı sermayeli şirketi, 3194 sayılı yasanın 26. maddesi kapsamında değerlendirerek her türlü işlem ve harçtan muaf tutması, bir haksızlık değil midir?

-Bu usulsüzlükler hakkında yapılmış bir işlem var mıdır? Yapılmamışsa gerekli yasal işlem başlatılacak mıdır?

-Yapı Denetim Yasası kapsamı dışına çıkartılan bu binalar, olası bir depremde zarar görür ve öğrencilerimiz hayatını kaybederse sorumlusu kim olacaktır?

-Bu usulsüzlüğe başvuran, yardımcı olan yöneticiler, bir çıkar mı sağlamışlardır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber