'Müsteşar yardımcısı, bilgileri önce Uzan'a veriyordu'

Haber Giriş : 23 Kasım 2004 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 12 Haziran 2003'te Uzan ailesine ait Çukurova (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik'e el konulması sırasında perde arkasında yaşanan ilginç olayları AK Partili milletvekillerine anlattı. Alınan bilgilere göre Güler, bakanlığında Cem Uzan'ın köstebekleri olduğunu, operasyonlar başlar başlamaz Uzan ailesine bilgi akışı sağlandığını söyledi. "Bilgi ve belgelerin bana gelmeden önce Uzanlar'a gittiğini öğrendik." diyen Güler, bakanlıktaki köstebeğin müsteşar yardımcısı olduğunu belirtti. Cem Uzan'a makamındaki faks ile belge geçtiği anlaşılan müsteşar yardımcısının görevden alınacağını anlayınca emekliye ayrıldığı öğrenildi. Güler, milletvekillerine o dönemde izini nasıl kaybettirdiğini de açıkladı. Uzanlar tarafından adım adım izlendiğini öğrenen Enerji Bakanı, operasyondan hemen sonra Malezya'ya gideceğini duyurmuştu. Güler inandırıcı olsun diye Malezya'ya 'sahte' uçak bileti almış, ancak yurtdışında olduğu zannedilen iki gün bakanlıktaki makamında gelişmeleri takip etmiş.

Enerji Bakanlığı, Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez'de yükümlülüklerin yerine getirilmediği gerekçesiyle imtiyaz sözleşmelerini 12 Haziran 2003'te feshedip şirketlere el koymuştu. Ardından Temmuz 2003'te İmar Bankası ve Adabank'a el konulmasıyla devam eden, Şubat 2004'te ise aralarında Telsim, Star TV ve Star Gazetesi'nin de bulunduğu 219 Uzan Grubu şirketine el konulmasıyla doruğa tırmanan operasyon zincirinin ilk halkasına ilişkin detaylar Enerji Bakanı Güler tarafından AK Partili vekillere aktarıldı. Uzanlar'ın enerji şirketleri Çukurova Elektrik AŞ ve Kepez'e el koyma kararının gizli tutulduğunu ve bu karardan az sayıda insanın haberdar olduğunu bildiren Güler, ilgili 7 ilin valisi, emniyet müdürü ve il jandarma komutanını önceden bilgilendirdiklerini söyledi. Güler'in anlattıklarına göre, operasyon günü olarak perşembe günü özellikle seçilmiş. Operasyonun başladığı saatlerde makamında televizyonun başına geçen Bakan Güler, kanallar arasında ?ilk haberi kim verecek' diye gezinti yaparken, TV'ler baskınla ilgili ilk haberi saatler sonra saat 11.00'de veriyor.

Uzanlar tarafından mercek altına alındığını öğrenen ve siyasi tartışmalardan uzak durmakta kararlı olan Bakan Güler, operasyondan sonra Uzanlar'dan gizlenme kararı alır. Çareyi kendisini ?yurtdışına gidiyor' gibi göstermekte bulan Güler, 14, 15 ve 16 Haziran tarihlerinde resmi bir ziyaret için Malezya'da olacağının duyurulmasını sağlar. Bakanlık, inandırıcılığı artırmak için Hilmi Güler adına Malezya'ya uçak bileti bile alır. Ancak yurtdışında olduğu zannedilen Güler, kritik olan ilk günlerde bakanlığa kamp kuruyor ve makam odasında gelişmeleri izliyor.

O günlerde Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, el koyma kararının siyasi bir operasyon olduğunu iddia ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Güler başta olmak üzere hükümet ve AK Parti'ye hakarete varan sözlerle yüklenmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber