Akciğer pıhtısı hastalığında yeni tanı yöntemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2008 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Acil Tıp ve Biyokimya ana bilim dallarında görev yapan öğretim üyeleri, pek çok insan için risk oluşturabilen ve tedavi edilmezse ölüm oranı yüzde 40'ları bulan akciğer pıhtısı hastalığının (akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanması) teşhisi için çok daha ucuz bir tanı yöntemi saptadı.

Çalışmayı yapan ekip içerisinde yer alan KTÜ Acil Tıp Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Türedi, yaptığı açıklamada, ''istemik modifiye albümin'' adı verilen kan değerinin, yıllardır özellikle kalp krizi anında tanıyı kolaylaştıran bir tahlil olarak kullanıldığını belirterek, ''acil serviste sürekli hasta giriş çıkışı olduğu için sıkça kullandığımız bu yöntemin, farklı hastalıkların tanısı için de kullanılabileceğini düşündük'' dedi.

Buradan hareketle, tanı konulması oldukça güç ve masraflı olan, erken dönemde tanı konulup tedaviye başlanmazsa ölüm oranı yüzde 30-40'ları bulan ve ''akciğer pıhtısı hastalığı'' için bu yöntemi kullanmayı denediklerini ifade eden Türedi, yaklaşık 147 kişi üzerinde bir yıl boyunca testler yaparak bazı bulgular elde ettiklerini söyledi.

Türedi şöyle konuştu: ''Bu grupta bulunan 147 hastadan aldığımız kan örneklerinde, 'istemik modifiye albümin' değerine baktık. Bu değer, hastalarımızın 87'sinde yüksek çıktı. Hastalığın tanısında hali hazırda kullanılan 'D-Dimer' yöntemiyle bu sonuçlar büyük benzerlik gösteriyordu. Bu benzerlik oranı yüzde 93 seviyelerindeydi. Daha sonra yaptığımız ileri tetkiklerde, 'istemik modifiye albümin' değeri yüksek hastaların yüzde 80'inde akciğer pıhtısı hastalığı olduğunu tespit ettik.''

Saptanan tanı yönteminin maliyetinin diğer tanı yönteminin 200'de 1'i kadar bir meblağ tuttuğunu belirten Türedi, bu çalışmayla, Uluslararası Avrasya Acil Tıp Kongresi'nde ''en iyi araştırma'' dalında ödül aldıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber