Sosyal güvenlik primlerine devlet payı

Haber Giriş : 23 Kasım 2004 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Hazine tarafından karşılanan sosyal güvenlik kuruluşları açıklarının 'kara delik' olarak nitelendirilmesinin bu kuruluşları ve bunlara mensup vatandaşları rencide ettiğini belirterek, "Hazine, tanımlanmış bir prim katkısını, işçi ve işveren katkısıyla birlikte sisteme dahil edecek" dedi.

Bakan Başesgioğlu, Ankara Dedeman Oteli'nde gerçekleşen 'İstihdam Politikaları Oluşturmada Sosyal Diyalog ve İnsana Yakışır İş, Uluslararası Örnekler ve Türkiye Deneyimi' konulu toplantıya katılarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında sosyal güvenlik sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başesgioğlu, 2005 yılı için sosyal güvenlik kuruluşlarının 22 katrilyon lira açık vermesinin öngörüldüğünü anımsattı. Dünyanın hiçbir ülkesindeki sosyal güvenlik sisteminin, verdiği hizmeti topladığı primlerle karşılayamadığını ifade eden Başesgioğlu, şunları söyledi:

"Devlet şu ya da bu şekilde 22 katrilyonu sosyal güvenlik kuruluşlarına aktarıyor. Ama bu para aktarımı, bu kurumları ve burum mensuplarını açıkçası rencide ediyor. Evet bu kara deliktir, bütçenin üzerine büyük yüktür. Doğrudur ama, dünyanın hiçbir yerinde sosyal güvenlik kuruluşları topladıkları primlerle bu sistemi döndüremiyorlar. Örneğin Almanya'da devletin sosyal güvenlik sistemine verdiği destek 77 milyar Euro'dur. Madem Hazine bu parayı veriyor, kafayı gözü yararak bunu vermeyelim. Diyelim ki; 'Ben sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getireceğim. İşçimin ve işverenimin yanında sosyal güvenlik sistemine yüzde şu kadar bir katkı payı koyacağım'. Bu, sosyal devlete yakışan adil, onurlu bir katkı payı olacaktır. Bunu Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı ile görüşüyoruz. Belli bir noktaya geldik. Onlar da tanımlanmış bir prim katkısını, işçi ve işveren katkısıyla birlikte sisteme dahil edecekler."

Toplantı sonunda gazetecilerin konuya ilişkin sorularını da yanıtlayan Başesgioğlu, "Konuşulan bir oran var mı?" sorusunu, "Arkadaşlarımız görüşüyor. Netleştirdiğimiz bir rakam yok" şeklinde cevapladı. Uygulamanın, emeklilik programı ile ilgili bir katkı olacağını anımsatan Başesgioğlu, "Zaten, açıkları kapatmak suretiyle Hazine'nin verdiği bir katkı var. Birçok ülkede böyle uygulamalar var, hatta bazı ülkelerde sosyal güvenlik primleri vergiden karşılanıyor" açıklamasında bulundu.

Başesgioğlu, "Uygulama, Hazine ve Sosyal güvenlik kuruluşları açısından durumu net bir şekilde ortaya koyacak. Toplum olarak sosyal güvenlik açıklarının ne olduğunu bileceğiz" dedi.

Uygulamanın, sosyal güvenlik reformu kapsamında hayata geçirilmesinin planlandığını vurgulayan Başesgioğlu, Hazine'nin prensip olarak konuya sıcak baktığını sözlerine ekledi.

Öte yandan, toplantıda söz alan TÜRK-İŞ Başkanı Salih Kılıç, Türkiye'de sosyal diyalogun göz ardı edildiğini, çalışma huzurunun sağlanabilmesi için, sosyal diyalogu zorunlu kılacak yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Bu arada TİSK Başkanı Refik Baydur da, işsizliğin önündeki en önemli nedenlerin başında Türkiye'deki nüfus artış hızı olduğuna temas ederek, 75 milyon nüfuslu Türkiye'de 5-7 milyon işsizin olduğunu, Türkiye nüfusunun 100 milyona ulaşması halinde işsiz sayısının 15 milyon olacağını ifade etti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber