Cezaevi değil, eğitim yuvası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2008 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ndeki M Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu, sosyal ve kültürel çalışmalarıyla takdir topluyor. 2 dershane, 2 kütüphane ile çok sayıda çalışma odası ve atölyesi bulunan cezaevinde, elektrik tesisatçılığından bilgisayar operatörlüğüne kadar çok sayıda kurs ile okuma yazma ve açık lise dersleri veriliyor. 1 yıl içerisinde, 236 tutuklu ve hükümlünün bu kursları başarıyla bitirip belge aldığı bildirildi.

Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil, M Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu'ndaki sosyal ve kültürel çalışmalarla hükümlü ve tutukluları topluma kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Ödemiş M Tipi Cezaevi'nde, Cezaevi Müdürlüğü ve Milli Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği kurslara katılan ve açık öğretim ilkokul ve liseyi bitiren hükümlülere başarı belgeleri verildi. Cezaevi salonunda gerçekleştirilen törene, Kaymakam Abdurrahman Koçoğlu, Garnizon Komutanı Fuat Alakoç, Ödemiş Belediye Başkanı AKP'li Mahmut Badem, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil, İlçe Emniyet Müdürü Osman Aral, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Ünlü, Vergi Dairesi Müdürü Hamza Cihaner ve daire amirleri katıldı.

Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil, yaptıkları rehabilitasyon çalışması ile ?zindan' anlayışını kafalarda yok ettiklerini ve kapalı cezaevini 21'inci Yüzyıl'a yakışan çağdaş bir eğitim yuvasına dönüştürdüklerini belirtti. Başlatılan seferberlikle, öncelikle cezaevindeki okuma- yazma bilmeyen kimse kalmaması yönünde çalışma yürüttüklerini aktaran Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil, ?Cezaevleri artık eğitim yuvası olmuştur. Buraları insanların rehabilite edildiği, topluma kazandırıldığı bir yer olarak düşünmeliyiz? dedi.

Cezaevi Kurum Müdürü Hasan Dal ise Ödemiş M Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu'nda yapılan eğitim- öğretim, sosyal, kültürel ve sportif çalışmalar hakkında bilgi verdi. Cezaevinde, görevli müdür, eğitimden sorumlu ve eğitim sertifikalı ikinci müdür, bir öğretmen, bir psikolog, biri eğitim sertifikalı olmak üzere üç infaz koruma memuru ile yürütülen çalışmaların hızla sürdüğünü kaydeden Dal, ?Bunun yanında milli eğitim müdürlüğü ve bağlı okullar ile kurumlarından görevlendirilen, öğretmen, usta öğretici, meslek elemanı, kurum personelimizden usta öğreticilik ile antrenörlük belgesi olanlar da ders ve kurslarımızda görev almaktadır? dedi. Dal, cezaevinde, 2 dershane, 3 bin 476 kitap ve dergi bulunan iki kütüphane, Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ile birlikte oluşturulan 11 bilgisayarlı bilgisayar sınıfı, satranç ve grup çalışma odası, psikolog görüşme odası, el işi odası, tekstil atölyesi, süs bitkileri yetiştirme atölyesi, bayanlar bölümünde sosyal alan, kapalı kısımda spor alanı, açık kısımda voleybol sahası bulunduğunu bildirdi.

Hükümlü ve tutuklulara birinci kademe okuma- yazma kursu, ikinci kademe ilkokulu bitirme, açık ilköğretim okulu, açık öğretim lise, açık öğretim fakültesi, iş ve meslek eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi eğitimi verildiğini belirten Dal, iki dönem elektrik tesisatçılığı kursuna 30, üç dönem aşçılık kursuna 44, altı dönem bilgisayar operatörlüğü kursuna 90, bir dönem sığır besiciliği kursuna 27, iki dönem süs bitkileri yetiştiriciliği kursuna 28, bir dönem ev aksesuarları yapımı kursuna 12, bir dönem tekstil nevresim imalatı kursuna 12, bir dönem tekstil dalında makineci yetiştirme kursuna 13, bir dönem terzilik kursuna 12, bir dönem ebru yapımı kursuna 12 tutuklu ve hükümlünün katıldığını söyledi. 2007 yılından bugüne kadar 19 kez açılıp tamamlanan 10 çeşit kursa 280 tutuklu ve hükümlünün katıldığını, başarılı olan 236'sına belge ve sertifikalarının sunulduğunu kaydeden Dal, ?Bu çalışmalarla hükümlü ve tutukluları geleceğe hazırlanıyor, ilgili oldukları alanlarda beceri kazandırılıyor. Kültür seviyelerini yükselterek ailesine ve topluma kazandırmayı amaçlıyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber