Gümrük Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Neler Değişti

Gümrük Müsteşarlığı taşra teşkilatı ve döner sermaye teşkilatı kadrolarında görev yapan personeli kapsayan yer değiştirme yönetmeliğinde 14 maddelik bir değişiklik yapıldı. Zorunlu çalışma sürelerinin istisnaları, bölgedeki hizmet sürelerinin iki hizmet alanına bölünebileceği, geçici görevlendirme süresi, eş durumundan atamalardaki kıstaslar, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bölge hizmetinin tamamlatılması gibi bir çok madde değiştirilmiştir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Kasım 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN

1 İNCİ MADDESİ İLE

Yönetmeliğin 1. maddesinde yapılan değişiklik zorunlu çalışma sürelerine ilişkindir. 8. madde zorunlu çalışma sürelerini düzenlemektedir. Bu maddenin ilk fıkrası tek tek unvan bazında zorunlu çalışma sürelerini belirlemiştir. İkinci fıkrasında ise istisnalar sayılmıştır. Daha önce istisnalar olarak, özür halleri (sağlık v eş), hizmetin gereği ve genel hayatı etkileyen olağanüstü durumlar düzenlenmişken yeni düzenlemede bu istisnalar arasına görevde yükselme nedeniyle yapılacak bazı atamalar ilave edilmiştir. Zorunlu çalışma sürelerini gösterir ikinci fıkraya yeni eklenen durum şu şekildedir:

?(2) Görevde yükselme sınavını kazanıp da, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerinde Müdür, Müdür Yardımcısı ve Bölge Amiri kadrolarına ataması yapılacak olanların ilk atamaları Beşinci ve Altıncı hizmet bölgelerine, İşletme Bölge Müdürlüklerinde yapılacak atamalarda ise Dördüncü hizmet bölgesine yapılır. Bu hizmet bölgelerinde söz konusu unvanlara ihtiyaç duyulmaması halinde bu personelin atamaları ihtiyaca göre farklı hizmet bölgelerine yapılır. Başmüdürlüklerin Beşinci veya ,Altıncı, İşletme Bölge Müdürlüklerinin ise Dördüncü hizmet bölgelerine atananlar görevleri süresince bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde yer alan hükümlerden yararlanamazlar. Ancak daha önce yer değiştirmeye tabi unvanlarda bu hizmet bölgelerindeki çalışma süresini dolduranlara bu fıkra hükmü uygulanmaz.?

Zorunlu hizmet sürelerini düzenleyen maddede yapılan bir diğer değişiklik ise bölgedeki hizmetin ikiye ayrılabileceğine ilişkindir. Daha önce bir sınır yok iken yeni düzenlemede ?3/5/2008 tarihinden sonra? sınırlaması getirilmiştir. Buna göre sadece bu tarihten sonraki süreler hesaba katılmak kaydıyla "Halen görev yaptığı hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süresinin en az yarısı kadar çalışmış olmak şartıyla, çalışma süresi aynı bölge içinde en fazla iki hizmet alanına bölünebilir"

8 maddenin 6 fıkrasına ?Bölge hizmet süresinin hesaplanmasında, ay kesirleri tam ay olarak kabul edilir.? ibaresi ilave edilmiştir.

2 İNCİ MADDESİ İLE

Yer değiştirme dönemi başlıklı 9. maddede 4 istisna dışında "yer değiştirme suretiyle atamaların, her bölgedeki çalışma süresinin tamamlandığı yılın Mayıs ayının yirmisi ile Haziran ayının yirmisi arasında sonuçlandırılması ve atama onayının ilgililere bölge hizmetlerini doldurdukları tarihte tebliğ edilmesi ve ayrılışlarının sağlanması zorunlu" hüküm altına alınmıştı. Bu istisnalar arasına görevde yükselme sınavı ile atanmaya ilişkin 15 inci maddenin 2 fıkrası istisna olarak ilave edilmiştir

3 ÜNCÜ MADDESİ İLE

"Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak hususlar" balıklı 10 uncu maddenin 2 nci fıkrasında yapılan değişiklik ile döner sermaye teşkilatı ek-3 ile ilgilendirilmiştir. Daha önce ek- 2 deki ilere bağlı idiler.

Maddenin beşinci fıkrası ?(5) Görev yeri ve unvan değişikliklerinde, eski görev yerinden ayrılış ve yeni görev yerine başlayış tarihleri arasında geçen süreler eski görev yerinde değerlendirilir.? şeklinde değiştirilmiştir. "unvan değişikliklerinde" ifadesi yeni eklenmiştir.

4 ÜNCÜ MADDESİ İLE

"Elektronik ortamda kur'a yoluyla yer değiştirme esasları" başlıklı 11 inci maddesinde elektronik kuraya tabi tutulmayacak olanlara ilaveler yapılmıştır. 13 üncü madde elektronik kura ilavesinden çıkarılmıştır.

Elektronik kuraya tabi tutulmadan sadece Kurulca yerine getirilebilecek talepler şu şekildedir:
1- Madde 14: Hizmetin gereği
2- Madde 16: Olağanüstü hallerde yer değiştirme
3- Madde 25 ?
4- 8 inci maddenin 3 üncü fıkrası: ?(3) Halen görev yaptığı hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süresinin en az yarısı kadar çalışmış olmak şartıyla, 3/5/2008 tarihinden sonra çalışma süresi aynı bölge içinde en fazla iki hizmet alanına bölünebilir; bu bölünme kadro durumu ve hizmet ihtiyacı göz önüne alınarak idarece re'sen yapabileceği gibi personelin talebi üzerine de yapılabilir. Bu Yönetmelikte belirtilen haller dışında, bulunulan bölgedeki çalışma süresi tamamlanmadan diğer bölgelere atama yapılamaz.?
5- 19 uncu maddenin 2 nci fıkrası: ?(2) Ancak, ilgililerin (a) bendinde belirtilen izinlerini kullanıp göreve başlamalarından sonra bu izin süresi kadar sürenin ilavesi ile çalışma sürelerini dolduracakları tarihte, atama dönemi beklenilmeksizin ataması yapılır.?

5 İNCİ MADDESİ İLE

12 maddeye özür gurubu müracaat süresinden sonra yapılacak başvuruların bir sonraki dönemde değerlendirilmesine ilişkin 5 inci fıkra ilave edilmiştir.

İlave edilen hüküm şu şekildedir:

?(5) Özür grubuna dayanılarak talepte bulunulması gereken tarih itibariyle, eş ve sağlık mazeretleri olup da bunu bildirmeyenlerin, daha sonra özür grubuna dayanarak talepte bulunmaları halinde bu talepleri bir sonraki atama dönemine kadar değerlendirilmez.?

6 INCI MADDESİ İLE

Eş durumuna dayalı olarak yapılacak atama ve nakilleri düzenleyen maddede, eşlerden her ikisinin de Müsteşarlıkta görevli olması halinde "1) Unvan, kadro ve görev bakımından daha aşağıda bulunanın görev yerinin yukarıda bulunana bağlı olarak değiştirilmesi esastır." düzenlemesi yer almaktaydı.

Bu düzenleme ?1) Unvan, hizmet puanı, kazanılmış hak aylığına esas derece ve kademesi bakımından daha aşağıda bulunanın görev yeri yukarıda bulunana bağlı olarak değiştirilir.? şeklinde değiştirilmiştir.

Yapılan değişiklik ile kıstaslar biraz daha belirgin bir hale getirilmiştir.

7 İNCİ MADDESİ İLE

Görevde yükselme sınavını kazaznaların ilk atamalarının Beşinci ve Altıncı hizmet bölgesi olacağını düzenleyen madde yeniden ele alınmıştır. Yeni düzenleme şu şekildedir:

?(2) Görevde yükselme sınavını kazanıp da, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerinde Müdür, Müdür Yardımcısı ve Bölge Amiri kadrolarına ataması yapılacak olanların ilk atamaları Beşinci ve Altıncı hizmet bölgelerine, İşletme Bölge Müdürlüklerinde yapılacak atamalarda ise Dördüncü hizmet bölgesine yapılır. Bu hizmet bölgelerinde söz konusu unvanlara ihtiyaç duyulmaması halinde bu personelin atamaları ihtiyaca göre farklı hizmet bölgelerine yapılır. Başmüdürlüklerin Beşinci veya Altıncı, İşletme Bölge Müdürlüklerinin ise Dördüncü hizmet bölgelerine atananlar görevleri süresince bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde yer alan hükümlerden yararlanamazlar. Ancak daha önce yer değiştirmeye tabi unvanlarda bu hizmet bölgelerindeki çalışma süresini dolduranlara bu fıkra hükmü uygulanmaz.?

8 İNCİ MADDESİ İLE

Geçici görevlendirmeleri düzenleyen 17. madde değişmiştir. 3 aylık süre ile sınırlandırılması hükmüne istisna getirilmiştir. İstisna şu şekildedir:

?Ancak, başmüdürlüklerden veya işletme bölge müdürlüklerinden merkez teşkilatına yapılacak geçici görevlendirmeler ile başmüdürlüklerde veya işletme bölge müdürlüklerinde müdür ve üstü kadrolara yapılacak geçici görevlendirmelerde üç ay şartı aranmaz.?

9 UNCU MADDESİ İLE

18 inci madde de bölge hizmetinden sayılacak süreler düzenlenmiştir. Bu maddeye ?işletme bölge müdürlüklerince yapılan geçici görevlendirme süreleri.? ilave edilmiştir. Buna göre bu süreler de bölge hizmetinden sayılacaktır.

10 UNCU MADDESİ İLE

19 maddede bölge hizmetinden sayılmayacak sürelere ?ç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 144 üncü maddesi uyarınca görevden uzakta geçirilen süreler? eklenmiştir.

11 İNCİ MADDESİ İLE

"Yer Değiştirme Kurulunun" görevleri başlıklı 22 maddeye kurulun görevlerine ?Ayrıca atama dönemine kadar emeklilik, istifa, göreve son, ücretsiz izin, ölüm, dönem içi yer değişiklikleri ve benzeri kadro hareketleri sonucu mevcut personel sayılarında ve ihtiyaçlarda oluşabilecek artış ve azalışlara göre yeniden kontenjan sayısını belirler.?ilave yapılmıştır.

12 İNCİ MADDESİ İLE

İstekleri üzerine alt bölgelerde çalışma ve atanma başlıklı 25 inci maddenin 2 fıkrası ?(2) Birinci fıkra hükmü nüfus sayısına bakılmaksızın, nüfusuna kayıtlı bulundukları yerdeki idarelere atanmak için uygulanmaz.?olarak değiştirilerek ifade net hale getirilmiştir.

13 ÜNCÜ MADDESİ İLE

Eklenen ek geçicici madde değiştirilmiş bazılarına ayrıcalık tanınmıştır.

Yenisi

?GEÇİCİ MADDE 4 ? (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, 22/5/2004 tarihli ve 25469 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gümrük Müsteşarlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik ekinde yer alan başmüdürlüklerin gruplandırıldığı Beşinci hizmet bölgesinde yer değiştirmeye tabi unvanlarda üç yıl görev yapmış olan personel, ek-1'de yer alan Beşinci ve Altıncı hizmet bölgeleri çalışma sürelerini tamamlamış sayılır. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Beşinci hizmet bölgesinde hiç görev yapmamış olanlar ile üç yıldan az görev yapmış olanların eksik hizmetleri Beşinci veya Altıncı hizmet bölgesinde toplam üç yılı geçmemek üzere atandığı bölgede tamamlattırılır.?

Eskisi

Beşinci ve altıncı hizmet bölgelerinde geçen süreler

GEÇİCİ MADDE 4 ? (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, 22/5/2004 tarihli ve 25469 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Gümrük Müsteşarlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik ekinde yer alan başmüdürlüklerin gruplandırıldığı Beşinci hizmet bölgesinde yer değiştirmeye tabi unvanlarda üç yıl görev yapmış olan personel, Ek-1'de yer alan Beşinci ve Altıncı hizmet bölgeleri çalışma sürelerini tamamlamış sayılır. Üç yıldan az hizmeti bulunanlar veya hiç görev yapmamış olanların eksik hizmetleri ise Beşinci hizmet bölgesinde üç yılı, Altıncı hizmet bölgesinde de iki yılı geçmemek üzere, bu bölgelerde tamamlattırılır.

14 ÜNCÜ MADDESİ İLE

Ek 3 döner sermayelerin bulunduğu iller hizmet bölgelerine ayrılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber