Konut fiyatları ne olacak?

Haber Giriş : 19 Kasım 2008 20:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

2007 yılında durağanlaşmaya başlayan inşaat sektörü 2008 yılını da durgunlukla kapatacak gibi görünüyor.

Amerika'da mortgage kriziyle başlayan ve bütün dünyaya yayılan finansal kriz Türkiye'de de kendini hissettirmeye başladı. Etrafta yığınla yapılmış her türlü konut projeleri üstelik çok güzel kampanyalarla alıcıların beğenisine sunulmuş durumda. Peki ya alıcı ne durumda? Alıcı şaşkın ve tedirgin, olan bitene anlam vermeye çalışıyor.

Son zamanlarda bu köşeye sizden gelen sorularda ve etrafımdakilerden fazla aldığım soru; ev fiyatları ne olacak? Sizce elimizdekini şu an satmalı mıyız? Yoksa yatırım amaçlı almalı mıyız? Ya da bir süre daha beklemeli miyiz? Krediler çok yüksek bu aşamada ev almak ne kadar doğru? gibi sorulara tüketici yanıt arıyor.

Konut kredileri çok yükseldi hatta bir çok bankada % 2'lerin üzerine çıkmış durumda. Diğer taraftan bakıldığında konut fiyatları düşmeye başladı. Bu düşüş 2009 yılında da devam edecek gibi görünüyor. Her zaman söylediğim gibi; birbiriyle ters orantılı gelişiyor konut fiyatları ve kredi faiz oranları. İnşaat malzemelerinde de fiyatlar düştü ancak bir yere kadar. Dolayısıyla inşaat maliyetlerine bakıldığında konut fiyatlarında çok büyük düşüşler olmayacağını söyleyebiliriz.

Gözardı etmemiz gereken başka bir durum ise, tüketicilerin konut kredisi kullanarak bir, iki hatta daha fazla evi alması olmuştu. Bu durum yaşanan kriz ile beraber tüketiciyi zor duruma sokmaya başladığı an piyasada birbiriyle çelişen fiyatlar oluşmaya başlayacaktır. Çok kısa bir süre önce neredeyse bankaların konut kredisi vermek için birbiriyle yarıştığı dönemde hemen hemen her başvuran tüketiciye konut kredisi verildi. Talep arttıkça konut fiyatları yükseldi. Bu durum aslında reel olmayan konut fiyatları yarattı. Tüketici elinde küçük bir nakit ile üzerini kredi çekerek aslında geleceğini ipotek ederek yatırım yapmaya başladı. Dolayısıyla konut fiyatları reel seviyesine gelmek durumunda.

Piyasada oluşan ve oluşacak gayrimenkul fiyatlarından yararlanmak isteyen ve cebinde nakit parası olan için çok güzel fırsatların olacağını söyleyebiliriz. İnanılmaz güzel konut projeleri ya da ticari gayrimenkuller hatta arsa ve araziler hepsi değerlendirilebilir.

Kiracı iseniz ve oluşan şartlardan yararlanmak istiyorsanız, bu arada gönlünüze bütçenize göre bir ev bulduysanız, cebinizde ise minimum % 50 nakit paranız var ve kalanını konut kredisi kullanarak ev sahibi olmayı düşünüyorsanız bunu da değerlendirin derim. En azından kiraya ödeyeceğiniz parayı kendi evinize ödemiş olursunuz. Unutmamak gerekiyor ki; kesinlikle bütçenizi aşan yatırımlar yapmayın, ayağınızı yorganınıza göre uzatın, taksitlerinizi ödeyeceğiniz şekilde ayarlayın.

Elinizdeki gayrimenkulleri satmak için ise doğru bir dönem olmadığını görüyoruz. İhtiyacınız yoksa elinizdekini satmak için beklemek, talebin az olduğu bu dönem daha iyi olacaktır. Nitekim satılabilir gayrimenkullerin çoğu rayiç değerlerinin altında satılabiliyor.

Şimdilik konut fiyatları ve gelişmeleri bizim pencereden böyle görünüyor gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz ve yorumlayacağız.

Hatice Kolçak / Gayrimenkul Uzmanı

Mynet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber