Her derdin devası aktarda mevcut mu?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Kasım 2008 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Her gün yeni bir besin ön plana çıkıyor. Bir gün böğürtlen suyu için ertesi gün üzüm çekirdeği için koşturuyoruz. Bir kısmımız aktarlardan çıkmıyor. Peki nereden çıktı bu aktar modası?

SAĞLIK SERVİSİ

Aktarlar her derde deva mı, ya da aktarlara ne zaman uğramalıyız? Alman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Şeber aktar modasının içyüzünü anlattı: Kime sorsak akşam kaynatıp içeceği bir ota sahip. Neredeyse bütün herkesin mucize bir formülü var ve herkes işe yaradığını iddia etmek ile meşgul. Aktar modasına ayak uyduranları, bitkisel destekleri yanlarından ayırmayanları, her hafta başka bir otu kaynatarak şifa bulanları bir düşünün. Her sağlık sorunu ve her fazla kilo madem ki otlarla ve destekler ile çözülebiliyor, o zaman neden gördüğümüz her 4 kişiden biri fazla kilolu veya hala şeker, kalp-damar ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara yakalananların sayısı gün artıyor?

Daha sağlıklı olalım derken, sağlıksız olup ülkenin sağlık harcamalarını arttırmak ile kalmıyor, bireysel anlamda da yaşam kalitemizi azaltıyor ve sağlıklı yaşam trendinden nefret eder hale geliyoruz.

İLAÇ İLE ZEHİR ARASI

Sınırsızca demleyip içilen bitkilerin, içinde gerçekten ne olduğu bilinmeyen ve yetkili kuruluşlarca onaylanmamış olan otların ve ürünlerin kullanımı ne yazık ki oldukça yaygın. Bu durumda akıldan çıkarılmaması gereken bilgi ise ilaç ve zehir arasındaki farkın doz olması. Yıllarca bilinçsizce ilaç kullandık. Şimdi bu alışkanlığımızı yavaş yavaş bir kenara bırakırken, yerine yenisi koymayı ihmal etmiyoruz. Savunma noktamız, ilaç alacağımıza doğal hali ile almayı tercih ediyoruz oluyor genelde. Fakat unutulmamalı ki, ilaçlar için üretilen bitkiler kontrol altında üretiliyor, eczacılar ve kimyagerlerin çalışmaları sonucunda ilaç dozları oluşuyor. İlaç kullanırken doz aşımı ne kadar tehlikeli ise bilinçsiz kullanılan bitkiler de aynı sonuçları doğurabiliyor. Çünkü bitkinin içindeki etken maddenin dozajını konunun uzmanı olmadan bilmemiz imkânsız.

Bitkilerin türleri çok önemli

Doğadan konunun uzmanı olmayan biri tarafından toplanmayan bir bitki beklenen etkilerin tam tersine sahip olabilir veya hiçbir etkisi olmayabilir. Çünkü bitkiler çeşit çeşit ve dış görünüş itibari ile ne kadar birbirlerine benzeseler de aslında aynı türden olmayabiliyorlar. Etki gösteren bitkiyi belirlemek ise bizlerin değil, bu konuda uzman olanların işi. Doktorunuzun önermediği ilaçlardan uzak durmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konuda verilen ilacın doktor önerisine uygun şekilde kullanılmasıdır. Eğer yüksek yaşam kalitesine sahip olmak, uzun yıllarca sağlıklı yaşamak ve şeker, kalp-damar, yüksek tansiyon ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek istiyorsanız, o zaman doktorunuzun sözünü dikkate alın: "Besinler ilacınız, ilacınız yediğiniz besinler olsun." Sağlıklı beslenmenin sağlık üzerindeki etkilerini dikkate alarak beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Sağlıklı beslenmenin; bitkisel destekler ve otlar anlamına gelmediğini unutmayın. Besinlerle de sağlıklı beslenmenin mümkün olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber