Aile hekimliği kanunu TBMM'de kabul edildi

Haber Giriş : 24 Kasım 2004 21:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda Aile Hekimliği yasa tasarısı, tartışmalar ve CHP'nin itirazlarına rağmen kabul edildi. Oylamaya 263 Milletvekili katılırken 260 milletvekili 'kabul', 60 milletvekili de 'ret' oyu verdi. Yeni sisteme göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ücretsiz olacak.

Yeni yasaya göre Aile Hekimliği, öncelikle bir ilde pilot olarak başlatılacak. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı, İstanbul ve Ankara'dan kolay ulaşılabilir ve orta ölçekli bir il olması nedeniyle Düzce'yi sistemin pilot uygulamasının başlatılacağı il olarak seçti. Bakanlık, tasarının yasalaşmasıyla birlikte aile hekimliği sistemini 2005'in ilk ayından itibaren Düzce'den başlatmayı hedefliyor. 3-5 ay sonra sistem 5-6 ile yaygınlaştırılacak. Düzce'de birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetleri aile hekimleri tarafından verilecek.

Birinci basamak sağlık hizmetleri ücretsiz olacak, ancak aile hekimine gitmeden doğrudan hastaneye giden kişi cebinden katkı payı ödemek zorunda kalacak. Birinci basamakta sağlık güvencesi aranmayacak. Düzce'de aile hekimine giden hastalar cebinden ödeme yapmayacak.

Aile hekimliği sisteminden yararlanan hastaların tedavi giderleri genel bütçeden karşılanacak. Maliye Bakanlığı, genel bütçeden aile hekimliği için bütçe kalemi oluşturacak.

Aile hekimleri, aile hekimliği uzmanı ya da eğitim görmüş pratisyen hekim veya uzman hekimlerden oluşacak. Pilot uygulamada kamu personeli olan hekimlerden gönüllü olanlarla aile hekimliği hizmeti verilecek. Kamu görevlisi hekim, kendi kadrolarındaki özlük hakları korunacak şekilde ücretsiz izinli sayılarak aile hekimi olarak sözleşmeli çalışacak. Bu kişiler başarısız olmaları ya da istemeleri durumunda eski kadrolarına dönebilecekler. Her hekimin yanında ebe, hemşire ya da sağlık memuru gibi en az bir aile sağlığı elamanı çalışacak. Aile hekimleri tam gün esasına göre çalışacak, çalışma saatleri haftada 40 saatten az olmayacak. Ancak esnek çalışma saati uygulanacak, hekim çalışma saatini kendisi belirleyecek. Aile hekimleri, prim usulüne göre kendilerine kayıt olan kişi başına ek bir ücret alacak. Mahrumiyet bölgesi ya da taşrada çalışan aile hekiminin primi yüksek tutulacak.

Aile hekimleri en az bin, en fazla 4 bin kişi kaydedebilecek. Binin altında hasta kaydeden hekim bu durum süreklilik gösterirse görevi bırakıp eski işine dönecek. Bakanlık, 2005'in ilk yarısından sonra aile hekimliği sistemini yurt geneline yaygınlaştırmayı planlıyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber