Meslek hastalıkları 11 milyon insanı vuruyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2008 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bursa Mesleki Akciğer Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Nihat Özyardımcı, dünyada her yıl 11 milyon insanın meslek hastalıklarına yakalandığını söyleyerek, Türkiye'de 2005 yılı itibarıyla 73 bin kişinin rahatsızlandığını belirtti.

Nilüfer Belediyesi'nin; Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı ve Göğüs Hastalıkları Tüberküloz Anabilim Dalı, Bursa Verem Savaş Derneği ve Nilüfer İşçi Sağlığı Merkezi işbirliğiyle düzenlediği Meslek Hastalıkları Kongresi, Kervansaray Termal Otel'de başladı. Kongre Başkanı Prof. Dr. Nihat Özyardımcı, meslek hastalıklarının, insan yaşamında çok önemli bir konu olduğunu belirterek kongrenin bu önemli konuya ışık tutacağına inandığını ifade etti. Türkiye'de meslek hastalıklarının genellikle sağlık taramaları esnasında ortaya çıktığını ifade eden Özyardımcı, ''Dünya genelinde, meslek hastalıkları ve iş kazaları dolayısıyla hayatını kaybeden işçi sayısı 2 milyon 200 bin civarındadır. Dünyada her yıl 11 milyon insanın meslek hastalıkları dolayısıyla sağlıkları bozuluyor. Türkiye'de 2005 yılı itibarıyla 73 bin kişinin meslek hastalıkları ve iş kazaları nedeniyle rahatsızlandığı görülmüştür. Bin 696 kişi de meslek hastalıkları ve iş kazaları nedeniyle iş göremezlik raporu almıştır.

Kongrenin hedefi, mesleksel hastalıklar alanındaki yenilikleri kapsamlı bir gündem ile tartışmak, özellikle öne çıkan konuları irdelemek ve konu ile ilgili farklı disiplinler arasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunmaktır. Bu görüş alışverişi, sorunlara ortak çözüm oluşturmamız için zemin hazırlayacaktır'' dedi.

Türkiye'de meslek hastalıklarına tanı konma yetkisinin meslek hastalıkları hastanelerine verildiğine dikkat çeken Bozbey, ancak 2,5 milyon nüfuslu ve üstelik bir sanayi kenti olan Bursa'da bile bugün bir meslek hastalıkları hastanesinin bulunmadığını dile getirdi. Ülkede 3 tane meslek hastalıkları hastanesi bulunduğunu bildiğini kaydeden Bozbey, ''Ancak işçilerimiz de konu hakkında yeterince bilinçli olmadığı için bu hastanelere gidilmiyor. Türkiye'de meslek hastalıkları konusunda sağlıklı bir veri bulunmamaktadır. Bu tabloya bakınca aslında çok önemli bir halk sağlığı sorunu olan meslek hastalıklarının ülkemizde bugüne kadar çok ihmal edildiği de açıkça ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir kent oluşturma çabasıyla Nilüfer Belediyesi olarak bizler böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Umarım ki bu kongre, meslek hastalıkları konusunda bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını sağlayacak, çalışanların sağlığı ve güvenliğinin korunmasına katkı yapacak" diye konuştu.

AK Parti Bursa milletvekili Canan Candemir Çelik ise meslek hastalıkları konusunda Türkiye'nin arzu edilen yerde bulunduğunu söylemenin imkansız olduğunu ifade etti. Önlemenin, ödemekten çok daha kolay olduğunu dile getiren Çelik, önleme kültürünün ülke genelinde yayılması, yaygınlaşması ve bir sistem olarak oturması için çalışacaklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber