Kamu İhale yasasında neler değişti?

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 22 Kasım 2008 13:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Kamu İhale Yasası'nda yapılan değişiklikle, kurumun yetki alam daraltıldı, ihale ve itiraz süreçleri kısaltıldı

Yeni yolsuzluklara davetiye

Kamu İhale Yasası yerel seçim öncesi 17. kez değiştirildi. Değişiklikle kurumun yetki alanı daraltıhrken ihalelere şikâyet de zorîaştınldı. İstisnalar arttırılırdı ve önceden sadece sağlıkta uygulanan ihalesiz satış kapsamı tüm kamu alımlarına genişletildi.

Meclis'te kabul edilen "Kamu İhale Kamınıı'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı" ile Kamu İhale Yasası 17. defa değiştirildi. Değişikliklere göre bundan böyle Kamu İhale Kurumu, kendiliğinden ihale incelemesi başlatamayacak. Meclis'te kabul edilen yasa şu değişiklikleri getiriyor:


21 Kasım 2008 Kamu İhale Kanunu'ndaki değişiklikler Meclisten geçti


Kurum inceleme başlatamayacak: Kamu İhale Kurumu'nun resen inceleme yetkisi kaldırıldı. Bundan böyle kurum, Ali Dibo ihaleleri, İSKİ kanal faciası gibi gazetelere yansıyan haberleri ihbar kabul edip incelemeye alamayacak.

Kurumun yetki alanı daraltıldı: Kurumun ihaleleri inceleme yetkisine sınır getirildi. Kurum artık şikâyet başvurusu üzerine sadece başvurudaki iddialarla sınırlı inceleme yapabilecek.

İhalelere şikâyet zorlaştınldı: Şikâyet başvuru bedeli arttırıldı. Son olarak 304 YTL olan ihale şikâyet başvuru bedeli, ihalesine göre bin ile 4 bin YTL arasına çıkartıldı. Ayrıca şikâyetler için teminat yatırılması şartı getirildi. İddia haklı bulunmazsa teminatına el konulacak.

Çerçeve anlaşmaların kapsamı genişletildi: Çerçeve anlaşmalar kapsamında, bir idare ihaleyle örneğin 10 ya da 20 firma belirtiyor ve her seferinde yeniden ihale açmak yerine 4 yıl süreyle belirlediği bu firmalardan alım yapmaya devam ediyor. Söz konusu anlaşmalar önceden sadece sağlık alanında yapılabilirken, şimdi tüm alanlara uygulanabilecek. Böylece siyasi kayırmacılık yapılabilecek.

Başkan'ın görev süresi uzatıldı: Başkan Hasan Gül, önceki Başkan Şener Akka-nak'ın süresinin tamamlanmasından önce emekli olması nedeniyle onun yerine atanmıştı. Şimdi "başkalarının yerine atananlar görev sürelerini tam yaparlar" denilerek görev süresi uzatıldı. İki buçuk yıl daha yapacak.

Başkan'ın yetkileri arttırıldı: Daire başkanı altındaki kadroları doğrudan başkan atayacak, daire başkanı da Başkan'ın önerisi ve Kurul kararıyla yapılacak.

İhalelerde süreçler kısaltıldı: İhalelerde hem ilan süreleri, hem de şikâyet süreci kısaldı. Bu bir taraftan ihaleleri hızlandırırken, esas olarak denetimi zorlaştıracak.

İstisna kapsamı genişletildi: Savunma, güvenlik gibi alanlarındaki alımlar ile Makina Kimya Endüstrisi ve Et Balık alımları ile TÜBİTAK AR-GE alımları istisna kapsamına sokuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber