Borsa uçuyor, hisse senetlerinin değeri yüzde 9,9 arttı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2008 17:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yurtiçi ve yurtdışından gelen olumlu haberlerle Borsa'daki değer artışı saat 16:30 itibarıyla yüzde 10'u geçti. İMBK'nin Avrupa'daki refiklerini geride bırakan deparında Uluslararası Para Fonu'nun Türkiye'ye 19 milyar dolarlık kaynak ayırdığını açıklaması etkili oldu. ABD'den gelen Citibank haberi de piyasaların ivmesine katkı sağladı. Saat 17:00 itibarıyla İMKB yüzde 9,9 primli seyrediyordu.

Hükümetin küresel krize karşı hazırladığı pakete piyasalar olumlu tepki verdi. Pakette en dikkat çekici maddeyi bankalardaki mevduata güvence sınırının 50 binden 100 bin YTL'ye çıkarılması oluşturuyor. Ayrıca ihracatçıya Eximbank aracılığıyla 1 milyar dolarlık ek kredi sağlanacak. İşsizlik maaşı ödeneği 6 aydan bir yıla çıkarılacak. Bu arada IMF ile yürütülen görüşmelerle ilgili bazı ayrıntılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Ekonomik krize karşı, bankalar ve özel sektörün elini rahatlatmak isteyen hükümetin fondan 30 milyar dolarlık bir kaynak talep ettiği ifade ediliyor. Ancak IMF yönetiminin 19 milyar dolarlık kaynak akratabileceğini Ankara'ya ilettiği dile getiriliyor.

Bu haberlerle moral bulan piyasaların sevinci, okyanus ötesinden gelen bilgilerle katlandı. ABD yönetimi, Türkiye'de de operasyonları bulunan zor durumdaki Citibank'a 20 milyar dolarlık kaynak sağlayacağını duyurdu. Yeni dönemin ekonomi kurmaylarının belli olduğu Washington'un üzerinde çalıştığı son paket de olumlu seyre katkıda bulunuyor. Ayrıca İngiltere'nin açıklayacağı paket de piyasa oyuncuları tarafından 'olumlu' algılanıyor.

Avrupa borsaları da ortalama yüzde 4,5 primli seyrediyor. Saat 17:00 itibarıyla İngiliz borsası yüzde 5,76; Alman ve Fransız borsaları da yüzde 4,7 artışta idi.

Borsa endeksini yüzde 10'un üzerine taşıyan bu gelişmeler, döviz cephesinde de yankılanıyor. Günü 1,65 YTL'den açan dolar saat 16:30 itibarıyla 1,58 YTL seviyelerini gördü. ıÜü14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 22,50 civarına gevşedi. Altın ise yükselenler arasında. Uluslararası piyasada altının onsu 820 dolar civarında seyrediyor.


Borsada günlük artış yüzde 8'e yaklaşmıştı

- İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bileşik endeksinde günlük artış şu dakikalarda yüzde 8'e yaklaştı. İlk yarıyı yüzde 5,58'lik artışla tamamlayan endeks, yükselişine ikinci seansta da devam ediyor.

Açılışın ardından hisse senetleri, önceki kapanışa göre 605,31 puan yükselerek 23.800,40 puana ulaştı.

Endeks günlük bazda yaklaşık 1.800 puan yükselirken, değer artışı yüzde 8'e yaklaştı.


Borsagüne hızlı başlamıştı

- İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, Cuma günkü ikinci seans kapanışına göre 670,32 puan artarak 22.636,28 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede yüzde 3,05 değer kazandı.


Borsa'nın açılışı ertelenmişti

İstanbul - İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) birinci seans başlangıç saati ertelendi.

Borsadan yapılan açıklamada, İMKB'de veri yayın sistemi ile ilgili teknik bir nedenden dolayı birinci seans başlangıç saatinin ikinci bir duyuruya kadar ertelendiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber