Öğretmenlerin yüzde 90.8'inin kredi borcu var

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Kasım 2008 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRK Eğitim- Sen'in Türkiye genelinde internet üzerinden yaptığı ve 2 bin 546 öğretmenin katıldığı ankette eğitim çalışanlarının yüzde 90.8'nin kredi kartı borcu ya da kredi taksiti olduğu ortaya çıktı. Öğretmenlerin yüzde 83.6'sının geçimini sağlayamadığı ve yüzde 32.4'ünün ek iş yaptığının belirlendiği araştırmada, yüzde 74.7'sinin de her gün gazete okumadığı tespit edildi. Anketin sonuçlarını değerlendiren Kamu- Sen Erzurum Temsilcisi ve Türk Eğitim- Sen Erzurum Şube Başkanı Müfit Bayraktar, ?Devletin asli ve sürekli görevlerini yerine getiren personelin neredeyse yarısı, açlık sınırının altına düşmüştür. Hükümet, bir an önce memurun evinde çıkan yangını söndürmelidir? dedi.

Eğitim çalışanlarının sosyo- ekonomik durumunu ortaya çıkarmak amacıyla yapılananketten ilginç sonuçlar çıktı. İnternet üzerinden 2 bin 546 öğretmenin ?tık'layarak katıldığı ankette, eğitim çalışanlarının yüzde 74'ünün çalışma şartlarından memnun olmadığı belirlendi. Öğretmenlerin yüzde 83.6'sının geçimini sağlayamadığı, yüzde 32.4'ünün ek iş yaptığı, yüzde 90.8'inin kredi kartı borcu ya da kredi taksiti olduğu belirlendi.

Ankette ayrıca öğretmenlerin yüzde 69.4'ünün çocuğunu dersaneye gönderemediği, yüzde 74.7'sinin her gün gazete okuyamadığı, yüzde 53.1'inin tatilini evinde geçirdiği ve yüzde 18.4'ünün tatilde çalıştığı saptandı. Ankette, öğretmenlerin yüzde 36.2'sinin çocuğunun doktor olmasını istediği kaydedildi.

?EĞİTİM ORDUSUNUN İSİMSİZ NEFERLERİ KAN AĞLIYOR'

Anketin sonuçlarının acı gerçekleri ortaya koyduğunu ileri süren Kamu-Sen Erzurum Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Erzurum Şube Başkanı Müfit Bayraktar, eğitim ordusunun isimsiz neferlerinin kan ağladığını söyledi. Türkiye'de öğretmenlerin hakettikleri konuma erişemediğini öne süren Bayraktar, şunları söyledi:

?Öğretmenlerimiz malesef toplum içerisinde saygınlığını yitirmiş, itilip kakılmakta, hor görülmekte, aşağılanmakta ve her fırsatta küçük düşürülmektedir. Ne yazık ki bu saydığımız olumsuz tabloyu yaratanlar, siyasetçiler ve onların atamış olduğu liyakatsiz bürokratlardır. Öğretmenlerimiz öncelikle ücret ardından da sosyal haklar açısından 21'inci Yüzyıl Türkiye'sine yakışmayacak bir tablonun siyah- beyaz fotoğrafıdır. Mali ve sosyal haklar açısından eğitim çalışanlarının mevcut durumu hiç iç açıcı değildir. Çalışanlar aldıkları ücretlerle bırakınız mesleki ve kişisel anlamda kendilerini geliştirebilme imkanlarına sahip olmayı, asgari geçim standardını bile yakalayamamışlardır. Üye olmak için büyük gayret gösterdiğimiz ve standartlarımızı uydurmaya çalıştığımız AB ülkeleriyle ülkemizdeki eğitim çalışanlarının ekonomik şartlarını karşılaştırdığımızda ortaya çıkan tablo çok acıdır. Göreve yeni başlayan öğretmen yılda Lüksemburg'da 46 bin 306, Almanya'da 37 bin 718, İngiltere'de 28 bin 769, Yunanistan'da 23 bin 700 Euro, Türkiye'de ise 6 bin 900 Euro almaktadırlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber