Ergenekon dosyalarındaki gizli belgeler!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2008 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi (SESAR) Başkanı İsmail Yıldız'ın avukatı, dosyada yer alan bazı gizli belgelerin kendilerinden gizlendiğini öne sürerek, o belgeleri görmeden sağlıklı savunma yapılamayacağını söyledi. Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen tutuksuz sanık Ayşe Asuman Özdemir, ilk defa duruşmaya katıldı.

Ergenekon davasının devam eden 18. duruşmasında çapraz sorgusu öncesinde söz alan Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi (SESAR) Başkanı İsmail Yıldız, Cuma günkü duruşmada bazı ifadelerinin yanlış anlaşıldığını ve basına da yanlış yansıdığını belirterek açıklık getirmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, "Önemli olan basının yazdıkları değil. Mahkeme tutanaklarıdır" dedi.

Yıldız daha sonra Aydın Doğan ile iş görüşmesi yaptığını ancak kendisine danışmanlık yapmadığını söyledi. Yıldız'ın avukatı Dursun Yassıkaya duruşmada söz alarak, Cumhuriyet Savcılarının taraflı davrandıklarını öne sürdü. Aristo'nun, "hukuk duygulardan arındırılmış bir mantıktır" sözüne değinen Yassıkaya, "Savcılar soruşturma aşamasında gerçekten duygularından arınmışlar mıdır?" dedi.

Dosyada yer alan bazı gizli belgelerin, kendilerinden gizlendiğini öne süren Yassıkaya, kendilerinden gizlenen ve yargılama sonuna kadar gizli kalması ve yargılama sonunda da gizli belgelerin söz konusu kurumlara gri verilmesi kararlaştırılan belgelerin sağlıklı savunma yapabilmek için kendilerine gösterilmesini istedi. Yassıkaya, "Her ne kadar reddedileceğini bilsem de 17 aydır cezaevinde olan, eşinin hamile olduğunu cezaevinde öğrenen, cezaevindeyken çocuğu olan müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum" diye konuştu.

Duruşmada daha sonra İsmail Yıldız'ın çapraz sorgusuna geçildi. Çapraz sorgu sırasında Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın, Yıldız'a sorular yöneltti. Pekgüzel, Yıldız'a takma ad kullanıp kullanmadığını sorarak, "Çünkü sanıklardan Feridun Refik Nuhoğlu'nun ifadesinde Kemal Şahin ile birlikte yanınıza iş için geldiği sırada kendinizi Bülent olarak tanıttığınızı ifade etmiştir" dedi.

Yıldız ise takma ad kullanmadığını belirterek, "Nuhoğlu ve Şahin yanıma geldiğinde yanımda eski olağan üstü hal vali yardımcısı ve mülkiye baş müfettişi vardı. Ben o dönemde televizyonlara çıkan biri olarak ve masamda kart vizitlerimin bulunduğu bir ortamda kendimi o şekilde tanıtmam mümkün değil" diye konuştu.

Pekgüzel, Yıldız'a, Ergenekon soruşturması kapsamında firari olarak aranan emekli tuğgeneral Levent Ersöz ile halen devam eden Ergenekon soruşturmasında tutuklu bulunan emekli albay Hasan Atilla Uğur'u tanıyıp tanımadığını sordu.

Yıldız ise "Levent Ersöz'ü tanırım. Beni makamına çağırmıştı. Gittim ve bana Sesar ile ilgili sorular sordu. Hasan Atilla Uğur'u ise tanımam" dedi.

Daha sonra Savcı Nihat Taşkın, Yıldız'a "2 devlet arasında savaş nedeni olabilecek gizli belgeler sizde neden bulunmaktadır? Yabancı kişililerle yaptığınız görüşmelerde bu gizli belgeleri yabancı kişilere verdini mi, yada anlatını mı?" diye sordu.

Bunun üzerine Yıldız, "Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin laik ve demokratlığına ve bekasını savunduğum için ofisimde yabancı kişiler tarafından tehdit edildim. O belgeleri, bilgileri başkalarına sunsaydım yada anlatsaydım şuan burada olmazdım" dedi.

Pekgüzel'in, "İran ve Irak'a ait, açıklandığı takdirde devlet politikasını etkileyecek gizli belgeleri sorması üzerine" Mahkeme Başkanı Şengün, "O belgeleri deliller aşamasında görüşeceğiz" diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Nihat Taşkın'ın, bilgisayarında bazı AK Parti milletvekillerinin fişlendiğini hatırlatarak, "Bu fişlemeleri hangi kurum ya da kişi adına yapıyordunuz?" sorusuna Yıldız, Sesar'ın böyle bir fişlemeyi yapacak seviyede olmadığını belirterek, "O bilgileri AK Parti bana verdi ve yorumlamamı istediler. Bende analizin karşılığında faturasını AK Parti'ye gönderdim" dedi.

Öte yandan, duruşma devam ederken geçtiğimiz günlerde tahliye olan emekli astsubay Mahmut Öztürk ile bugüne kadar hiçbir duruşmaya katılmayan ve sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen tutuksuz sanık gazeteci Ayşe Asuman Özdemir'in duruşmaya katıldığı görüldü. Duruşmada şu sıralar tutuklu sanık İsmail Yıldız'ın çapraz sorgusuna devam ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber