Maaş sistemi değişiyor

Haber Giriş : 26 Kasım 2004 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, maaş dağılımında adaleti sağlamayı amaçlayan 'kamuda yeni maaş sistemi'ne ilişkin personel reformunun son aşamaya geldiğini açıkladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamuda maaş sistemini yeniden düzenleyen personel reformuyla ilgili Başbakanlık'ta yürütülen çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı.

Maaş dağılımında adaleti, düşük maaşları yukarıya çekerek sağlamayı planladıklarını belirten Şahin, maaşlardaki genel iyileştirme oranının belirlenmaya çalışıldığını söyledi. Bakan Şahin, bütçe dengeleri nedeniyle böyle bir düzenleme için çok özgür olmadıklarını belirtirken, iyileştirme büyüklüklerinin tespiti için Maliye ve Hazine ile mutabakat aradıklarını söyledi. Şahin, "Mutabakata vardıktan sonra bu meseleyi Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğiz. Zaten meselenin en zor tarafı da burası" diye konuştu.

Kimseye imtiyazlı zam olmayacak

Bakan Şahin, Enerji, İçişleri, Adalet, Milli Eğitim, Diyanet gibi çeşitli kurumların kendi personelleri için ekstra maaş zammı öngören kanun taslakları hazırladığına işaret ederek, "Bu önerileri değerlendireceğiz. Ancak hiç bir kurumla ilgili özel bir kanun çıkarmayı düşünmüyoruz" dedi. Kamuda genel bir maaş adaletsizliği olduğunu ve memurlar arasında maaş uçurumlarının oluştuğunu anlatan Şahin, "Biz, bu uçurumu yok etmek istiyoruz. Müktesap hak olduğu için yüksek maaşları aşağıya çekemiyoruz, adaleti sağlamak için aşağıdaki maaşları yukarıya çekeceğiz" dedi.

Maaş sistemi kökten değişecek

"15 derece" olarak belirlenen mevcut maaş sisteminin kökten değiştirileceğini, yeni bir maaş sistemine geçileceğini ve hakediş rakamını oluşturan 25 ayrı kalemin 10'un altına indirilerek basitleştirileceğini anlatan Şahin, "Böyle bir düzenleme, maaş sistemini sadeleştirirken maaşlar arasındaki uçurumu da azaltacaktır" diye konuştu. Personel reformunu 2005 yılı içinde Meclis'ten geçirmeyi planladıklarını belirten Şahin, ancak kanunun yürürlük tarihinin TCK'da olduğu gibi kanunun Resmi Gazete'de yayınlandığı tarih değil ileri bir tarih olabileceğini söyledi.

Pergel dönmeye başladı

Şahin, "Herkesin merak ettiği konu, maaşlardaki genel iyileştirmenin hangi oranda olacağı. Maaşlardaki adaleti nasıl sağlayacaksınız?" sorusuna, "Bu, çok çetrefilli bir konu. Aynı kurumda, aynı tahsili yapmış memurlar arasında bile maaş uçurumu var. Bunların tek tek tespit edilerek adil bir maaş sisteminin oluşturulması zaman alıyor. Ama şunu söyleyeyim, pergeli açtık, dönmeye başladı. Pergel nerede kapanır, onu çalışmalar bittiği zaman söyleyebilirim" cevabını verdi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber