Unakıtan: Ansiklopedi atsan artık bir şey olmaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mali disiplinin önemine dikkati çeken Maliye Bakanı ?Disiplin olmasaydı, faiz dışı fazlaya riayet etmeseydik, bugün dünyadaki kriz karşısında Türkiye çok yüksek derecede etkilenirdi. Anayasa kitapçığı gitti, Türkiye toz-duman oldu. Şimdi ansiklopedi at bir şey olmaz? dedi

Çalıştay'a IMF Türkiye Masası Eski Şefi Carlo Cottarelli de katıldıANKARA

Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Uluslararası Para Fonu Kamu Maliyesi bölümünce ortaklaşa düzenlenen 'Mali Kurallar Çalıştayı' Bilkent Otel'de çalışmalarına başladı. Çalıştayın açılışında konuşan Maliye Bakanı Unakıtan, küresel finansal krizin tüm ülkelerde belirsizlik, ekonomik yavaşlama ve daralmaya neden olduğunu, kriz nedeniyle de ülkelerin mali önlemler paketlerini art arda açıkladığını hatırlattı. Unakıtan, Türkiye'nin de bu gelişmelerden etkilendiğini vurguladı. Unakıtan, 'Bu gelişmeye karşı süratle gereken tedbirleri almak zorundayız, alıyoruz, almaya da devam edeceğiz' dedi.

'İSTERSEN ANSİKLOPEDİ AT'

Konuşmasında mali disiplinin önemine dikkati çeken Maliye Bakanı Unakıtan, mali disiplinin 'hesabını-kitabını bilmek' olduğunu söyledi. Unakıtan, şöyle devam etti: 'Türkiye, borç çevirme meselesini mali disiplin sayesinde aşmıştır. Bütçe açıkları geçmişte Türkiye'nin borçlarını artırmış ve faizler altından kalkılamaz hale gelmiştir. Faiz harcamaları hep bir numaralı gider olmuştur. Şimdi Türkiye 50 milyar YTL civarında faiz ödüyor. Harcama tavanına, gelir performansına dönük bu güne kadar çeşitli önlemler aldık. Mali disiplin olmasaydı, bugün dünyadaki kriz karşısında Türkiye çok yüksek derecede etkilenirdi. Anayasa kitapçığı gitti, Türkiye toz-duman oldu. Şimdi kaç anayasa atarsan at, bir şey olmaz. Şimdi ansiklopedi at bir şey olmaz. Neden? Mali disiplin sayesinde.'

Fiyat istikrarı ve dış denge dikkate alınmalı

Mali Kurullar Çalıştayı'nın açılışında konuşan Bakan Mehmet Şimşek, çalıştayda küresel ekonominin içinde bulunduğu süreçte, mali kuralların zorlu dönemlerdeki etkilerinin de ele alınmasında yarar olduğunu ifade ederek, "Çünkü iktisadi açıdan zorlu dönemlerde siyasi iktidarların kontrolleri dışındaki etkenler nedeniyle mali hedeflerde sapmalar söz konusu olabilir" dedi.

Kazancından fazlasını harcama!

Unakıtan, Türkiye'nin uzun yıllar bütçe ve cari açık sorunuyla uğraştığını da belirtti ve hükümetleri döneminde alınan önlemlerle bütçe açığı konusunda önemli mesafeler kat edildiğini bildirdi. Cari açık yüzünden Türkiye'nin tasarruf yapamadığını anlatan Unakıtan, 'Türkiye'nin tasarruflarını artırması lazım. Tasarrufların yetersizliği yüzünden yurt dışı paraya ihtiyacımız var. Amerika'nın parasına ihtiyacımız var' diye konuştu. Türkiye olarak tasarrufa riayet etmemiz gerektiğini yineleyen Unakıtan, 'kazandığımızdan fazlasını harcarsak bir müddet sonra duvara toslayacağımız' uyarısında bulundu. Unakıtan, geçmişte bir gecede doların 16 liradan 42 liralara çıktığını anımsattı ve bu tür sorunlarla karşılaşılmaması için meselelere yapısal yaklaşılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber