Öğretim elemanı yetmiyor

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün 16 yılda yurtdışında eğitime gönderdiği 3 bin 694 öğretim elemanından 519'u dönmedi. En çok öğretim üyesi İstanbul Üniversitesi'nde, en az öğretim üyesi İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından hazırlanan rapor, 16 yılda yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilen 3 bin 694 öğretim elemanından, 519'unun Türkiye'ye dönmediğini ortaya koydu. Veriler, üniversitelerdeki öğretim elemanı başına çok fazla öğrenci düştüğünü de gösterdi.

YÖK'ün hazırladığı, 'Türk Yükseköğretiminin Bugünkü Durumu' başlıklı raporda, tarihçeden üniversitelere yerleştirme sayısına kadar pek çok veri yer aldı. Raporda en dikkat çeken veri ise, YÖK'ün yurtdışına lisansüstü eğitim amacıyla gönderdiği ve geri dönmeyen araştırma görevlileri. Buna göre YÖK, 1987-2003 arasında yurtdışındaki 29 ülkeye 3 bin 694 kişi gönderdi. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 50'si ABD, yüzde 38'i İngiltere'ye gitti. 3 bin 694 araştırma görevlisinden 730'unun eğitimi sürüyor. 2 bin 93 kişi eğitimini tamamlayarak yurda döndü. 352 araştırma görevlisi akademik başarısızlık ve sağlık nedenleriyle dönerken, 519 araştırma görevlisi ülkeye dönmedi.

Öğretim üyesi sayısı 78 bin 804
Raporda, öğretim üyesi başına düşen lisans düzeyindeki örgün öğretim öğrenci sayısı, üniversite bazında da karşılaştırıldı. Buna göre Türkiye'de örgün öğretimde okuyan 1 milyon 168 bin 724 üniversite öğrencisi var.

Açıköğretim ve diğer yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrenciler de eklendiğinde, bu sayı 1 milyon 841 bin 546'ya çıkıyor. Üniversitelerde profesör, doçent, yardımcı doçent, araştırma görevlisi ve diğer öğretim elemanı kadrolarında ise 2003-2004 yılı verilerine göre 78 bin 804 kişi bulunuyor. En çok öğretim üyesini barındıran üniversite, İstanbul Üniversitesi. En az öğretim üyesi ise İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde görev yapıyor.

YÖK tarafından hazırlanan raporda, öğretim üyesi başına düşen lisans düzeyindeki örgün öğretim öğrenci sayısının en küçük ve en büyük olduğu üniversitelere de yer verildi. Lisansüstü eğitim amacıyla yurtdışına giden ancak geri dönmeyen araştırma görevlisi sayısının çokluğuyla dikkat çeken Dumlupınar Ünivesitesi'nde bir öğretim üyesine 95 öğrenci, Gebze Yüksek Teknik Enstitüsü'nde ise bir öğretim üyesine dört öğrenci düşüyor.

'Lise mezunları baskı yapıyor'
Raporda, yükseköğretime giriş kapısının önünde lise son sınıf öğrencileri yanında eski lise mezunlarından oluşan büyük bir kitle bulunduğu da belirtildi. Raporda, "Bu kitle dershanelere devam ederek, kalıplara dayalı çoktan seçmeli problem çözme üzerinde yoğunlaşmakta ve lisede aldığı formasyonu önemli bir ölçüde yitirmektedir. Türk yükseköğretim sistemi üzerinde oluşan baskının temel nedeni, lise mezunlarının sınav sonrası herhangi bir yükseköğretim kurumuna giremediği takdirde, geçimlerini sağlayabilecek bilgi ve beceriden yoksun olmasıdır" denildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber