Sürpriz Alevi zirvesi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Aralık 2008 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, Alevi temsilcileriyle dün Dolmabahçe'de bir araya geldi. Görüşme sonrasında Doğan, "İsteklerimizi anlattık. Büyük ihtimalle seçimden sonra bir sonuca varılacak" dedi..

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Alevi Vakıfları Fedarasyonu Onursal Başkanı ve Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ile bir araya gelerek 'tarihi' bir zirveye imza attı. AK Parti'nin iktidara geldiği 6 yılın sonunda, Erdoğan'ın daveti üzerine gerçekleşen zirvede Doğan, 2002'de İstanbul'da Türkiye ve Avrupa'daki 632 Alevi temsilcinin katılımıyla gerçekleşen ve 1200 delegenin oybirliğiyle kararlaştırılan 6 talebi dile getirdi. Erdoğan'ın Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde dün saat 16.50'de yapılan zirveye Doğan ile Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek, Alevi Dernekleri Başkanı Metin Tarhan, Cem Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır ve Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Rıza Uğurlu katıldı. Erdoğan'ın yanında AKP'nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu ile Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Sait Yazıcıoğlu hazır bulundu. Doğan görüşme öncesi "6.5 yıl önce görüşme talebinde bulunduk. Son iki gün içinde önemli bir gelişme oldu. Başbakan kendi inisiyatifiyle görüşmek istediğini söylediler" dedi. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Doğan görüşmenin ardından da "İsteklerimizi anlattık. Birbirimizi tanıma, düşünceleremizi aktarma olanağı bulduk. Görüşme gayet samimi ve dostane bir hava içinde geçti. Gerek Başbakan gerekse bakanlar akıllarına takılan bazı konularda açıklık getirilmesi amacıyla sorular yöneltti" dedi. Erdoğan ve ilgili bakanların kendilerini dinlediklerini ve zaman zaman "Bu İslam anlayışıyla bugün egemen olan İslam anlayışı arasında bir çatışma çıkabilir mi?'' gibi tereddütlerini dile getirdiklerini bildiren Doğan, "Türkiye'de bin yıldır yaşayan Alevilik-Sünniliğin bugüne kadar hiçbir biçimde karşı karşıya gelmediğini anlattık'' diye konuştu.

"ALT YAPI HAZIRLANABİLİR"

Doğan "Konunun bugünlerde gündeme gelmesi, seçim yatırımı eleştirilerine yol açtı, sizce bu anlama geliyor mu? "sorusuna şu yanıtı verdi: "Seçim yatırımı havası kokan bir beyanda bulunmadılar. Devlet Bakanı Yazıcıoğlu'nun deyimiyle 'Sorunları çözmek zor olmaz' sonucu ortaya çıkıyor. Ancak 'hükümet meseleyi sahiplendi' diyebilmek için çok erken. Sonuçta Başbakan 'Seçimden sonra bu konuyu daha ileri götüreceğiz' demek suretiyle seçim yatırımı eleştirisini de böylece göğüslemiş oldu. Başbakan'ın deyimiyle 'görüşülmeye devam edilecek'. Büyük ihtimalle seçimden sonra bir sonuca varılacak. Bize ifade edilen beyanlar bunlar." Doğan başka soru üzerine "Hükümetin niyeti samimiyse, o güne kadar yapılacak görüşmelerde mesafe kat edilebilir. En azından altyapı hazırlanabilir" dedi.

Hükümetin açılımı alevileri böldü

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız: (Alevi mitingini düzenlemişti) Başbakanla görüşenler 9 kasım mitingine katılmayan, bir provokasyon havası yaratanlardır. Alevileri 200 kurumun içinde bulunduğu Alevi Bektaşi Federasyonu olarak biz temsil ediyoruz. Başbakan Erdoğan'ın Alevi açılımı adı altında sunacakları projeyi onlarla başlatmasını talihsizlik olarak değerlendiriyoruz.

Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez: Başbakan Erdoğan'ın İzzettin Doğan'la görüşmesi sorun değil. Ancak her kesimle görüşmesini sürdürmesi gerek.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş: Hükümetin Alevilerin sorunlarını çözme girişimi mitingten sonra oldu. Hükümetin Doğan'la görüşüyor olması, mitingdeki talepler geri bir noktada ele alınacak demektir.


Aleviler ne istiyor?

* Genel bütçeden Alevilere pay ayrılması.

* Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde Alevilik dahil olmak üzere tüm inançların yansız öğretilmesi.

* Devlete ait radyo ve TV kanallarında tüm inanç gruplarının kendilerini ifade edebilmesi.

* Cemevlerinin hukuksal statüye kavuşturulması ve ibadethane olarak kabul edilmesi.

* İnanç uygulamalarını ve cemevlerini yönetecek bilgili kişilerin yetiştirilmesi amacıyla okul açılması ve üniversitede tasavvuf bölümlerinin kurulması.

* Halk geleneğinde inanç ve kültürün önemli unsuru olan sazın okullarda müzik aleti olarak kabul edilmesi.


Hükümet ne öneriyor?

* Alevi örgütleri, taleplerini birleştirsin.

* Cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması yerel yönetimlere bırakılsın. Didim, Kuşadası, Tunceli belediye meclislerinde karar alındı. Cemevlerinden de elektrik, su parası alınmıyor.

* Zorunlu din dersinin kaldırılmasında Anayasa'nın 24'üncü maddesi engel. Ancak ders programlarında Aleviliğe daha geniş yer verilebilir.

* Diyanet, Anayasal bir kurum, kaldırılması sıkıntılı olabilir. Aleviliği ve Anadolu'daki inançları kapsayan bir genel müdürlük kurulsun. Bu genel müdürlükten Alevi dedelerine maaş bağlansın.

* Madımak müzeye dönüştürülebilir.

* Nüfus cüzdanından din hanesi çıkarılabilir.

Veli SARIBOĞA-Erdoğan YAPIK- Bülent AYDEMİR- Nergis DEMİRKAYA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber