AİHM, Türkiye'yi işkence ve kötü muamele davasında haksız buldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2008 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1999'da Adıyaman'daki 1 Mayıs kutlamalarında "işkence ve kötü muamele" gördüğünü iddia eden 11 kişinin başvurusunda Türkiye'yi haksız buldu.

Adıyaman'da 1 Mayıs 1999'da düzenlenen etkinliklerinde, kutlamalara gitmek isteyen 70 kişilik bir gruba polis müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

24 saatlik gözaltı süreleri dolduktan sonra serbest bırakılanlardan 11'i, "polis memurlarının keyfi olarak, insanlık onuruna yakışmayacak şekilde kötü muamele ve işkence yaptığı" iddiasıyla Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulundu.

Olaya karışan polis memurlarının yargılanması için Adıyaman Valiliği ve İçişleri Bakanlığından izin alınamadı. Bunun üzerine 11 kişi Danıştay 2. Dairesine itirazda bulundu, ancak itirazları reddedildi. Bu kişiler, davayla ilgili Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının takipsizlik kararı vermesi üzerine 2002 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.

Dava 7 Ekim 2008'de sonuçlandı. AİHM Türkiye'yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. (insanlık onuruna yakışmayacak, onur kırıcı ceza ve muameleye tabi tutmak, hakkına aykırı davranmak) ve 11. (sendika, dernek kurmak ve toplantı özgürlüğüne aykırı davranmak) maddelerini ihlal ettiğine hükmetti ve 11 kişiye toplam 21 bin Avro ödenmesine karar verdi.

Söz konusu 11 kişi arasında yer alan avukat Şeyho Saya, "Bizim istediğimiz Türkiye'deki demokrasi ve insan haklarının gelişmesi. Ben şahsen ülkemizin mahkum edilmesinden utanıyorum. Ancak bu haksız uygulama yapan kişileri de bu uygulamaların yanlışlıklarının farkına varması gerekiyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber