Bakan Çelik'ten rektör ve öğretim üyelerine 'siyaset yapmayın' çağrısı

Haber Giriş : 18 Aralık 2008 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversite rektör ve öğretim üyelerine, "Siyaset yapmayın, proje üretin." çağrısında bulundu.

İzmir Üniversitesi'nin 1. akademik yılı açılışında öğrencilere, "Küreselleşme Sürecinde Türkiye" konulu konferans veren Bakan Çelik, üniversitelerin proje hazırlamak yerine siyaset yaptığını söyledi.

Türkiye'nin AB Eğitim Komisyonu 7. Çerçeve Projesi'ne her yıl 460 milyon Euro ödediğini, karşılığını ise alamadığını belirten Çelik, "460 milyon Euro'ya karşılık genel bütçe 54 milyar Euro. Şimdi ben öğretim görevlisi arkadaşlarıma, sayın rektörlerimize İzmir'den sesleniyorum. Burada bir kaynak var ve proje lazım. Usulüne göre proje yapıp götürdüğünüz zaman para vermemezlik etmiyorlar. Bakın İzmirli lise öğrencilerimiz şimdiye kadar 5,5 milyon Euro'luk proje hazırlayıp para aldı." dedi.

Siyaset yapmak isteyenlere cübbesini çıkarmasını öneren Çelik, "Bizim üniversitelerimiz maalesef kısır çekişmelerle çok zaman kaybediyor. Öğretim üyesi siyaset yapacaksa, sırtındaki cübbeyi çıkarır, benim gibi gider halkın karşısına çıkıp aday olur. Üniversite, tıpkı isminde olduğu gibi üniversaldır, yani evrensel değerlerin evrensel bir bakış açısı ve mantığıyla ele alındığı kurumdur. Bizim üniversiteden beklediğimiz budur. Araştırmadır, bilimdir, bütün fikirlerin, en aykırı görüşlerin bile hür bir şekilde tartışılabildiği, konuşulabildiği, paylaşılabildiği ortamlardır. Üniversitelerimizi bu atmosfere, bu iklime taşıyabilirsek çok mesafeler kat edebileceğiz." şeklinde konuştu.

Bazı öğretim üyeleri, dekan ve rektörlerin siyaset yapmayı tercih ettiğini aktaran Milli Eğitim Bakanı, "Bugün demokrasinin yükselen bir değer olduğu dünyada, hür seçimlerin olduğu, hür bir ülkedeyiz. Demokrasimiz var diyoruz ve demokratik değerlerin hayatımıza hakim olmasını istiyoruz. O zaman bunu hep birlikte hayata geçirmemiz gerekiyor. Başta üniversitelere bu iş düşüyor, çünkü hür düşüncenin, tartışmanın, farklılık kültürünün en iyi yeşereceği ortamlar üniversitelerdir fakat Türkiye'de en kötü sınavı vermiş olan ortamlar da üniversitelerdir. Yazdığı bir yazıdan, yaptığı bir atıftan dolayı atılan öğretim üyeleri biliyorum." diye konuştu.

Özellikle ulusalcı çevrelerin, korkutma ve halkı yanıltma yöntemine başvurduğunu belirten Çelik, bunun en güzel örneğinin, ülkenin karış karış satıldığı şeklindeki yalan bilgilerin halka aktarılması olduğunu söyledi. Ulusalcıların yabancı düşmanlığı yaptığını ve herkesi düşman ilan ettiğini ifade eden Çelik, Almanya'da gurbetçilerle birlikte olduğu bir dönemde kendisine, "Türkiye satılıyor" diye şikayet edildiğini, gurbetçilerinse hepsinin oralarda tapulu ev ve işyeri olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, şunları kaydetti: "Türkiye satılıyor diyenler, edepsizce yalan söylüyor. Atatürk zamanından bu yana yabancılara mal mülk satılmış. Bunun kuralı, mütekabiliyet hakkıdır. Kendi vatandaşın bir ülkeden mal mülk alıyorsa, siz de karşılığında ülkenizde satmak zorundasınız. Bu durum binde 10'dur, asla kota geçilmez."

Açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Necdet Doğanata, Rektör Prof. Dr. Oğuz Atalay, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Doğanata, açılışta Bakan Çelik'e plaket takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber