Faruk Çelik: Ekonomik krizle ilgili olarak yandık, bittik ifadeleri doğru değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2008 22:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İşsizlik sigortasının reel sektör ve bankaları fonlamasına ilişkin bir ihtiyacın şu anda söz konusu olmadığını, ama öyle bir şeye ihtiyaç duyulursa önümüzdeki süreçte, oradaki imkanın, reel sektörün geri dönüşümü ve kriz sürecine has olmak üzere işçi istihdamını korumak şartıyla kullanılabileceğini bildirdi.

"Türkiye'de işten çıkarmalar artıyor, işten çok çok insan çıkarıldı gibi yaklaşımları doğru bulmuyoruz" diyen Çelik, iş piyasasının dinamik bir şekilde devam ettiğini söyledi. Bakan Çelik, işten çıkanlar kadar işe girenler de olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de 'her şey oldu bitti' gibi bir tablo olmadığını kamuoyuyla paylaşmak istiyorum" dedi.

Hükümetin, 2007'den itibaren, küresel anlamda önüne geleceği bu ve benzeri gelişmelerin farkında olduğunu ve ona göre önlemler almaya başladığını belirten Bakan Çelik, yapılan en önemli düzenlemenin, istihdam paketi çerçevesinde işverenlerin öteden beri beklediği işgücü maliyetini ve istihdam üzerindeki yükleri hafifletmek olduğunu kaydetti.

"Yeni tedbirler devreye girebilir"

Faruk Çelik, Türkiye'nin, 2007'den beri istihdam paketiyle başlayan, şu anda da Merkez Bankası, Eximbank, KOBİ ve kamu yatırımlarıyla devam eden bir dizi önlemi sıraladığını dile getirerek, "küresel krizi en iyi göğüsleyen ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Şu anda elimizdeki tüm verilere baktığımız zaman çok çok olumsuz diyebileceğimiz, birilerinin 'yandık, bittik' havasındaki ifadelerini doğrulamayan bir noktada olduğumuzu ifade edebilirim" diye konuştu.

Bu krizin Türkiye'den kaynaklanmadığını, ancak talep daralması, finans temininde güçlükler, üretimde aksamalar gibi bazı etkilerin olabileceğini kaydeden Çelik, tüm bunları dikkate alarak, bu krizin sürecini öngörerek yeni yeni tedbirlerin, ihtiyaca göre devreye girebileceğini söyledi.

Bakan Çelik, şu ana kadar hükümetin aldığı tedbirlerin, krizin çok başarılı bir şekilde yürütülmesini sağladığı görüşünü aktararak, "bu başarılı yönetimden dolayı krizin çok büyük bir tahribatı söz konusu değildir" dedi.

İşsizlik fonunun kullanımı

Bakan Faruk Çelik, İşsizlik Fonu'nun kullanımına ilişkin olarak da, "Fonun, bankaları, reel sektörü fonlamasıyla ilgili bir durum şu anda gündemimize gelmedi" dedi.

Merkez Bankasının, döviz karşılığı munzam oranlarının yüzde 11'den 9'a çekilmesiyle ilgili aldığı çok önemli bir karar olduğunu hatırlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Bu, bankalara 4 katrilyonluk bir açılım, bir rahatlama getirdi. Bu ve benzeri, Türkiye'nin alacağı önlemler var, aldığı önlemler var. Bunları dikkate aldığınız zaman belki de buna ihtiyaç duyulmayacak. Ama tekrar ediyorum; böyle bir şeye ihtiyaç duyulursa bu para işçinin, işverenindir, onların katkılarıyla oluşan bir imkandır. Amaç, istihdamı korumak, istihdamı arttırmaktır. Kriz dönemlerinde istihdamı arttırmayı çok düşünmeyeceğimize göre istihdamı korumak için devlet her türlü imkanını işçisi için, işvereni için seferber etmelidir. Onu da taraflarla görüşüp mutlaka devreye koyarız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber