Uzmanlardan yumurta uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2008 18:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Doç. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, basında, yumurtada kolesterolün abartıldığı, kalp ve damar hastalıklarına yol açmak bir yana, sağlık için çok yararlı olduğu yönünde haberler yer aldığını belirterek, "Oysa, masum görünen bu tür yanlış yayınlar, ülkemizde her 100 ölümün 48'inden sorumlu olan kalp damar hastalıklarının yarattığı toplumsal tehlikeyi körüklemektedir" dedi.

Kalp-damar hastalıklarının, çağdaş insanın en başta gelen ölüm nedeni olduğunu belirten Doç.Dr. Kayıkçıoğlu, bu ölümlerin gelişiminde sigara, kolesterol, yüksek tansiyon ve şeker gibi risk faktörlerinin önemli rol oynadığını söyledi. Doç.Dr. Kayıkçıoğlu, "Özellikle kan kolesterol düzeyi yükseldikçe kalp damar hastalık riski artmaktadır. Aslında kolesterol vücudumuzda pek çok fonksiyonda görevli önemli bir maddedir. Ancak fazlalığı da ateroskleroza (damar sertliğine) yol açmaktadır. Bu nedenle kolesterolden zengin beslenme kalp damar sağlığını tehdit etmektedir. Bu konuda yapılan çalışmaların ışığında kalp sağlığına uygun bir beslenme için erişkinlerde günde en fazla 200 mg kolesterol tüketimi önerilmektedir. Bu miktar özellikle kalp damar hastalığı olanlar, ailesinde kalp damar hastalığı olanlar, şeker hastaları ve kan kolesterol düzeyleri yüksek olan yani kalp hastalığı için yüksek riskli olan bireylerde önemle vurgulanmalıdır" dedi.

Yumurta'nın, uzun yıllardır kolesterolden zengin yani kalp sağlığına zararlı beslenmenin sembolü olarak kabul edildiğini belirten Doç.Dr. Kayıkçıoğlu, "Aslında bu benimseme haksız da sayılmamalı çünkü bir yumurta sarısında ortalama 200-220 mg kolesterol bulunmaktadır. Yani bir yumurta sarısı yediğimizde günlük kolesterol ihtiyacımızı karşılamış oluyoruz. Kalp damar sağlığını korumaya yönelik güncel kılavuzlarda yumurta tüketimine veya haftada kaç yumurta yeneceğine dair bir kısıtlama yoktur. Bu kılavuzlarda esas olarak günlük alınan kolesterol miktarının 200 mg ile sınırlanması ısrarla vurgulanmaktadır. Bu miktar insan vücudunun biyolojik fonksiyonları için yeterlidir" diye konuştu. Doç. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, yumurtayla ilgili son günlerde yapılan açıklamalara değinerek, şunları söyledi:

"Son günlerde basında çıkan "yumurta aklandı" ve benzeri haberler ise son dönemde yapılan araştırmalarda günlük yumurta tüketimi ile kan kolesterol düzeyi arasında belirgin bir ilişki saptanamamış olmasından kaynaklanmaktadır. Aslında bu sonuç çok şaşırtıcı değil. Çünkü kolesterolün tek kaynağı yumurta olmayıp, tüm hayvansal gıdalarda önemli oranda kolesterol bulunmaktadır. Sadece diyetin yumurta içeriğini değiştirmek de çalışmalarda kolesterol düzeylerini çok etkilememektedir. Ancak yumurta tüketimini artırmanın kolesterol düzeylerini belirgin yükseltmese de 20 yıllık izlemde kalp-damar hastalığı ve ölüm riskini artırdığı saptanmıştır. Bu zararlı etki en fazla şeker hastalarında görülmüştür. Ayrıca yumurta tüketimi hem şeker hastalığı hem de kalp yetersizliği riskini de belirgin olarak arttırmaktadır. Bütün bu bilimsel verilerin ışığında yumurta -daha doğrusu yumurta sarısı- tüketimi başta kalp damar hastalarında, şeker hastalarında, kan kolesterolü yüksek olanlarda veya ailesinde kalp hastalığı olan bireylerde zararlı olabilir. Ancak bu, "yumurta kesinlikle yenmemeli" anlamına gelmiyor. Esas kısıtlama günlük gıdalarla alınan kolesterol miktarının 200 mg ile sınırlanması şeklindedir. Burada sadece kolesterol değil gıdaların yağ, karbon hidrat ve benzeri içeriklerinin de önemli olduğu unutulmamalı, kalp damar hastalığı riskini azaltmak için sağlıklı beslenme ve buna uygun (sigarasız, spor içeren) bir yaşam tarzı benimsenmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber