Vatan'dan, '1.000 kişiye iş yaratacak fabrika Gökçek'e takıldı' iddiası

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Aralık 2008 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petlas'ın yeni fabrikasına Gökçek onay vermedi

Lastik şirketi Petlas'ın 1.000 kişilik istihdam yaratacak yeni lastik fabrikası Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in plan onayı vermemesi nedeniyle askıya alındı. Yatırımın önünü açmak için araya giren Yatırım Ajansı Başkanı Korkmaz ve Bakan Çağlayan'ın da çabaları sonuçsuz kaldı

Küresel krizin etkisiyle işten çıkarmalar artarken, Ankara'ya kurulması planlanan yeni sanayi yatırımı, organize sanayi bölgelerine karşı olduğu bilinen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e takıldı. Yatırımın gerçekleşmesi için büyük çaba harcayan Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ve sorunu çözmek için devreye giren Yatırım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz da, Gökçek'i aşamadı. Petlas Lastik Sanayii ve Ticaret A.Ş'nin, 2007 yılı sonunda giriştiği ve 2008'de kurmayı düşündüğü fabrika 1000 kişilik istihdam sağlayacaktı. Eskişehir Yolu 42. km.'sinde Temelli bölgesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi, halen ASO'ya ait.

Onay Gökçek'in önünde

Finansmanı üyeler tarafından sağlanan bölgede, Petlas yatırımıyla birlikte toplam fabrika kapalı alanının 2 milyon m2'yi bulması planlanmıştı. Petlas'ın da yeni fabrikasını bölgede kurması amacıyla, şirkete burada yer gösterildi. Sanayi Bakanlığı'nın yönetiminde Petlas'ın yeni yatırımı için hazırlıklar yapıldı. Bölgenin 1/10.000 ve 1/20.000 ölçekli planları tamamlandı. Ancak mevzuata göre, Petlas'ın fabrikayı kuracağı alana ilişkin 1/5.000 ölçekli planın Büyükşehir Belediyesi'nin onayı gerekince sorun çıktı.

Başbakan sessiz kaldı

Aylar süren beklemenin ardından Petlas, ?bir an önce olumlu ve olumsuz bir karar çıkması gerektiğini? bildirerek, Sanayi Bakanlığı'na başvurdu. Bakan Çağlayan'ın konuyla bizzat ilgilenmesine rağmen, sorun bir türlü çözülemedi. Alparslan Korkmaz başkanlığındaki Yatırım Ajansı da Gökçek'ten ?Değerlendiriyoruz? yanıtı aldı. Bunun üzerine Petlas, yatırımı askıya alacağını Sanayi Bakanı Çağlayan'a bildirdi. Çağlayan ise ?Böyle bir dönemde adamlar yeni yatırım yapacak. 1.000 kişiye iş kapısı açacak. Bu olacak iş mi?? diyerek büyük tepki gösterdi ve durumu Başbakan Erdoğan'a aktardı. Ancak Başbakan Erdoğan'ın sessiz kaldığı öğrenildi.

Gökçek: Genel olarak organize sanayi bölgelerine karşıyım

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, VATAN'a Petlas'ın yatırımıyla ilgili şunları söyledi: ?Şirketin burada sorunu ne, müsait olmayan bir şey mi var, hatırlamıyorum. Ama ben genel prensip olarak Organize Sanayi Bölgeleri'ne karşıyım. Her biri ayrı bir belediye. Suyu, gazı kendi bağlıyor, ruhsatı kendi veriyor. Yani belediye içinde belediye bunlar. OSB her türlü geliri ve her türlü işi kendileri yaptıkları için, ben diyorum ki madem öyle siz yapın, benden yardım istemeyin o zaman. Ama bunların (Petlas'ı kastediyor) sorunu ne bilmiyorum. Bizde her işi olanın işini bilmem mümkün değil.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber