İzinsiz afiş asan 6 Hacettepeli öğrenci beraat etti

Haber Giriş : 30 Kasım 2004 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi yemekhanesine izinsiz afiş astıkları iddiasıyla yargılanan 6 tıp fakültesi öğrencisi çıkarıldıkları ilk duruşmada beraat etti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi İzzet Doğan, Kazım Rollas, Özgür Sinan Cengiz, Özge Taşkın, Engin Kırmızıgül ve Hasan Barış Ilgaz, bugün Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Sanıkların kimlik tespitinin ardından iddianame okundu.

Duruşmada söz alan sanıklar, izinsiz afiş asmadıklarını, yalnızca Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB), 'Tıp Dünyası' isimli dergisini satın alarak arkadaşlarına dağıttıklarını söylediler. Sanıklar TTB'nin yasal bir kuruluş, çıkardığı derginin de yasal bir yayın organı olduğunu belirtti.

Duruşmada söz alan sanık avukatı Ender Büyükçulha, TTB'nin kamu kuruluşu olduğunu ve üniversitelerin de TTB'nin doğal üyesi olduğunu kaydetti.

Büyükçulha, sağlık çalışanlarının son günlerde haklarını savundukları için adliye koridorlarını aşındırdığını ifade etti. Üç polis memurunun üniversiteden izin almadan kampuse gelerek müvekkillerini göz altına almasının yasalara aykırı olduğunu savunan Büyükçulha, polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Mahkeme, sanıklara son sözlerini sordu. Mahkeme Başkanı İsmail Kara, sanıkların 'İzinsiz Afiş Asma' suçunu işlediklerine dair cezalandırılmaları için yeterli delil bulunmadığı ve yeni TCK'da yapılan değişiklikte afiş asma eyleminin suç olarak tanımlanmadığı gerekçesiyle 6 sanığın beraatine karar verdi.

Duruşmaya, TTB 2. Başkanı Metin Bakkalcı, Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Semih Tatlıcan ile sanıkların üniversiteden öğrenci arkadaşları da katıldı. Duruşmada ilk sanığın ifadesinin ardından elektrikler kesilince bilgisayara yazılan dava tutanakları kaydedilemedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Kara, elektrikler gelince sanıkların tekrar ifadesini almak zorunda kaldı.

Öte yandan sanıklardan Engin Kırmızıgül'ün Hacettepe Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede doktor olarak göreve başladığını söylemesi üzerine Başkan Kara, "Ben de sizin üniversitede kalp ameliyat oldum. Hacettepe Üniversitesi bu konuda gayet iyi" şeklinde konuşması salondakiler tarafından tebessümle karşılandı.

TTB 2. Başkanı Bakkalcı, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, 2004 Türkiyesi'nde bu davanın kabul edilemez olduğunu belirterek, sanıkların ilk duruşmada beraat etmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber