Doğalgazda ocakta en az yüzde 10 indirim müjdesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2008 06:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bu yıl yüzde 75 zamlanıp tüketiciyi sıkıntıya sokan doğalgaz fiyatlarında erken indirim gözüktü. Normalde martta yapılacak ayarlamanın öne çekilip ocakta fiyatın % 10 düşürülmesi bekleniyor.

YILBAŞINDAN bu yana petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yüzde 75 oranında artan doğalgaz fiyatının 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere indirilmesi bekleniyor. Petrol fiyatlarının 40 doların altına inmesi kurlarda yüksek artış olmaması doğalgazda en az yüzde 10'luk indirimi gündeme getirdi. Dünyadaki petrol fiyatlarının düşmesinin, doğalgazda da fiyatların düşeceğinin habercisi olmasına karşılık doğalgaz fiyatları, 6 ay geriden geliyor. 6 aylık süre ise 2009 Mart'ında dolmasına rağmen AK Parti Hükümeti, bu süre dolmadan indirime hazırlanıyor. Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, petrol fiyatlarının varil başına 39-41 dolar civarında işlem gördüğünü ve 150 dolardan sonra hızlı şekilde düşüşe geçtiğini belirterek ?Bu verilere göre indirim 2009 yılının mart ayında gerçek anlamda yansır ancak 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere indirim yapılması için de çalışılıyor' dedi.

BOTAŞ'ın yaptığı alım sözleşmelerinde alım fiyatı, petrol, petrol türevi veya petrolün yakın ikamesi ürünlerinin geçmiş 6, 9 veya 12 aylık döneme ait fiyat endekslerine bağlı belirleniyor.

BÜYÜK İNDİRİM MARTTA

OCAK ayında yapılacak olan indirimin ne kadar olacağını bu aşamada söylemenin zor olduğunu kaydeden yetkili ?Yüzde 10 civarında bir indirim ortaya çıkabilir ancak bu son ana kadar değişebilir' dedi. Başka bir yetkili ise doğalgazda indirimin yüzde 20'yi bulabileceğini kaydetti. Daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, gaz fiyatlarının 6 ve 9 aylık dönemler halinde belirlendiğini, petrol ve dolar kurlarında düşüş olması halinde fiyatların da indirileceğini açıklamıştı. Son gelişmeler üzerine Enerji Bakanlığı'nın doğalgazda indirime sıcak bakmasıyla hesaplamalar yeniden yapıldı. Girdi maliyetlerinin bu düzeyde kalması veya daha da altına düşmesi halinde indirimlerin devam edeceği, büyük indirimin ise 6 ve 9 aylık formül süresinin dolduğu martta gündeme gelmesi bekleniyor. EKONOMİ SERVİSİ

Putin: Artık ucuz doğalgaz yok

Rusya Başbakanı Vladimir Putin küresel mali kriz ve artan giderler nedeni ile doğalgaz fiyatlarının yükseleceğini söyledi. Ucuz doğalgaz ve enerji döneminin sonuna gelindiğini ifade eden Putin, ?Keşif maliyetleri, üretim maliyetleri ve taşıma giderleri sürekli artıyor. Enerji endüstrisinin gelişim masrafı roket hızında artıyor.' dedi. Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Formu enerji bakanları toplantısına katılan Putin, doğalgaz birliğinin daha resmi bir yapıya kavuşmasını istedi. Rusya başbakanı bunun için St. Petersburg'da bir genel sekreterlik binasının kurulmasını önerdi. Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev yaptığı açıklamada forumun hedefinin OPEC tarzı bir tekel oluşturmak olmadığını söyledi. Foruma katılan 11 ülke dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 73'ünü elinde bulunduruyor. AJANSLAR

BOTAŞ'ın formülüne göre fiyat ayarlaması martta yapılacaktı

BOTAŞ'IN 2 Kasım'daki yüzde 23'lük rekor zam sonrası yaptığı açıklamada, temmuzda geçilen otomatik fiyatlama sisteminde doğalgaz fiyatının, cari dolar kuru ve uluslarası petrol ürünleri fiyatlarının (doğalgaz) geçmiş 6-9 aylık ortalamasına göre hesaplandığı belirtildi. Zamma neden olarak geçmiş 6-9 aylık dönemdeki rekor doğalgaz fiyatları gösterildi. Aynı formüle göre doğalgazda en erken fiyat düşüşü şubat başında bekleniyordu. Mevcut formüle göre gaz fiyatının Şubat 2009'dan itibaren yüzde 20'ye yakın ucuzlayacağı tahmin ediliyordu. Ancak son gelişmeler Hükümet'in BOTAŞ'ın 6-9 ay geriden gelen doğalgaz fiyat ayarlama formülünü değiştirdiğini ortaya koyuyor. Ayrıca geçtiğimiz ay dolar kurunun 1.70 YTL'den 1.50 YT''ye inmesi de indirim konusunda Hükümet'in elini rahatlatan bir başka etken olarak görülüyor. En son geçen ay yapılan yüzde 23 zamla doğalgazın metreküpü KDV hariç 1 YTL'ye yaklaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber