İzinsiz şiir antolojisi sahibinin başını yaktı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Aralık 2008 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

?Türk Şiirleri Antolojisi' adlı kitabında, Murathan Mungan'ın ?Yalnız Bir Opera' adlı şiirini izinsiz kullanan Mehmet Hengirmen'e Yargıtay'dan hapis cezası geldi.

YARGITAY'DAN sanatçıların özgün eserlerini hiçbir telif ücreti ödemeden izinsiz olarak kullananlara emsal teşkil edecek bir karar çıktı. Ünlü şair Murathan Mungan 2003'te ?Türk Şiirleri Antolojisi'nde ?Yalnız Bir Opera' adlı şiirinin izinsiz yayınlandığı gerekçesiyle Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, 22 Mayıs 2003 tarihli duruşmasında Antoloji kitabını çıkaran Mehmet Ali Hengirmen'in beraatine karar verdi. İtirazı görüşen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, beraat kararını bozdu.

DAİRE son oturumunda şiirin Mungan'dan izinsiz olarak yayınlanmasının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71. maddesine aykırı olduğunu kaydetti. Söz konusu madde 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Yargıtay'ın kararına edebiyat dünyasından da destek geldi. İş Bankası Kültür Yayınları eski editörü ve deneyimli gazeteci Mürşit Balabanlar telif hakkının önemine dikkat çekerek ?Şair, şiiri yaratan kişidir. Ve ortada bir yaratma işi vardır. Böyle bir eser yarattığı için de telif almalıdır' dedi. LÜTFİ KAPLAN / ANKARA

Hapis nedeni ?Yalnız Bir Opera'

Ölü bir yılan gibi yatıyordu aramızda

Yorgun, kirli ve umutsuz geçmişim

Oysa bilmediğin birşey vardı sevgilim

Ben sende bütün aşklarımı temize çektim

* * *

İmrendiğin, öfkelendiğin

Kızdığın, ya da kıskandığın diyelim

Yani yaşamışlık sandığın Geçmişim.

Dile dökülmeyenin tenhalığında

Kaçırılan bakışlarda

Gündeliğin başıboş ayrıntılarında

Zaman zaman geri tepip duruyordu.

Ve elbet üzerinde durulmuyordu.

Sense kendini hala hayatımdaki herhangi biri sanıyordun, biraz daha fazla sevdiğim,

biraz daha önem verdiğim.

8 bin YTL tazminat kazanmıştı

Kararın telif hakkının öneminin ortaya konması açısından önemli olduğunu söyleyen Murathan Mungan, Hengirmen ile kitabı yayınlayan yayınevi hakkında açtığı tazminat davasını 2005'te kazanmıştı. Mungan, yasal faizleriyle birlikte 8 bin 200 YTL'ye hak kazandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber