İzmir'de rektör depremi... 'İlk kez bir mahkeme rektör atamasını iptal etti' iddiası

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Aralık 2008 07:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Dokuz Eylül'de rektör bilmecesi

DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, DEÜ rektörlüğüne atanması konusunda yürütmeyi durdurma kararı verildiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Füzün, internet sitelerine düşen ?Yargıda tarihi karar! Ankara 15. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması yönünde karar verdi' şeklindeki haber için ?Mahkemeyle görüştüm. Böyle bir karar alınmamış? dedi.

Öte yandan, rektörlük seçimlerinde en çok oyu alan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Gidener, ?'Ankara İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyla ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı aldığını duyduğunu, ancak henüz eline kararın ulaşmadığını'' söylemişti. Sedef Gidener, yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün rektör seçilmeden önce üniversitede ?'kısmi statüde'' görev yaptığını, bu durumdaki öğretim üyelerinin Yüksek Öğretim Kanunu'na göre rektörlüğe atanamayacağı iddiasıyla Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtığını belirtmişti. Gidener, DEÜ seçimlerinde 564 oyla ilk sırada, 181 oy alan Prof. Dr. Füzün ikinci sırada yer almıştı. YÖK tarafından da Köşk'e ilk sırada gönderilen Gidener, Cumhurbaşkanı Gül tarafından rektörlüğe atamamıştı.

Akşam

İzmir'de rektör depremi

NESRİN COŞKUN

Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlük seçiminde en yüksek oyu alan ve YÖK'ün listesinde de ilk sırada olup, Gül tarafından atanmayan Prof. Gidener'in açtığı davada mahkeme, yürütmeyi durdurdu

Ankara 15. İdare Mahkemesi, Cumhurbaşkanı'nın yaptığı işlemlerin dava konusu yapılabileceğini gösteren çarpıcı bir karara imza attı.

Söz konusu karar, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük seçiminde en yüksek oyu almasına ve YÖK'ün Cumhurbaşkanlığı'na gönderdiği listede ilk sırada yer almasına karşın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından rektör atanmayan Prof. Dr. Sedef Gidener'in açtığı davada verildi.

Gerekçe: Çalışma süresi

Mahkeme, ilk sıradaki Gidener'in yerine YÖK listesinin ikinci sırasındaki Prof. Dr. Mehmet Füzün'ü rektör atayan Gül'ün bu kararının yürütmesini durdurdu. Karara, Füzün'ün rektör seçilmek için gerekli tam zamanlı çalışan olma niteliğini taşımamasının gerekçe gösterildiği bildirildi.

YÖK Yasası'na göre üniversitede yarım zamanlı çalışan, mesaisinin diğer yarısını muayenehanesinde geçiren kısmi statüdeki Füzün'ün rektör atanamayacağını belirten Gidener, Füzün'ün bu statüden tam zamanlı personel statüsüne geçmek için rektör atandığı gün YÖK'e dilekçe verdiğini, bu durumun hukuka aykırı olduğunu savundu.

Takdir hakkının kullanımı

Gidener, Gül'ün tüm bu gelişmelere rağmen Füzün'ü atamasını takdir hakkının kötüye kullanımı olarak nitelendirdi. Gidener, Gül'ün atama tercihindeki tutumunun da demokratik olmadığını kaydetti.

Alınan bilgiye göre Gidener'in talebini görüşen Ankara 15. İdare Mahkemesi, Füzün'ün kısmi statüde çalışmasına rağmen rektörlüğe atanmasının uygun olmadığını belirterek, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın gerekçesinde, mevzuata göre gerekli nitelikleri taşımayan isimlerin rektörlüğe atanamayacağının vurgulandığı bildirildi. Karar, Cumhurbaşkanı'nın takdir hakkını kullanarak yaptığı diğer atamalar açısından örnek teşkil etmiyor. Ancak atanan kişilerin gerekli nitelikleri taşımaması halinde, rektör atamalarının da dava konusu yapılabileceğini göstermesi açısından önem taşıyor. Gidener, kararla ilgili şunları söyledi:

?Karar çok iyi'

?564 oy aldım. 181 oy alan hoca atandı. Demokrasi uğruna böyle olmaması gerektiğini düşünüp mahkemeye başvurdum. Benim tercih edilmememi gerektiren bir gerekçe olmalıydı. Takdir hakkını keyfi kullanmamak gerekiyor. Kararın hangi gerekçe ile verildiğini bilmiyorum. Zedelenen duygularımızın düzeltilmesi açısından karar çok iyi.?

Milliyet

Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü'ne yaptığı rektör atamasının yürürlüğünü durdurduğu iddia edildi.

Mahkemenin kararı taraflara henüz ulaşmadı. Üniversitedeki seçimlerde en fazla oy aldığı halde atanmayan Sedef Gidener, mahkeme kaleminden kararı öğrendiğini ileri sürdü. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ise alındığı iddia edilen kararın ellerine ulaşmadığını söyledi. Süren davayla ilgili Gidener'in açıklama yaparak 'mahkemeyi baskı altına almaya çalıştığını' anlattı: "Henüz bir karar yok. Ben (dün) 15.50 itibariyle, Mahkeme Başkanı'nı aradım. Henüz karar verilmediği, görüşülme aşamasında olduğu söyledi. Mahkemeyi baskı altına almak için böyle bir açıklama yapılmış olabilir." Mehmet Füzün, seçimlere girildiğinde 'kısmi statüde' olduğunu ancak rektör olduktan sonra 'tam zamanlı statüye' geçtiğini anlattı.

İddianın doğru çıkması halinde İdare Mahkemesi'nin cumhurbaşkanının bir kararına yürürlüğü durdurma kararı vermesi bir ilk olma özelliği taşıyacak. İdari anlamda 'sorumluluğu bulunmayan' cumhurbaşkanı, geçmiş dönemlerde de dava edilmiş ancak mahkemeler davaları reddetmişti. Rektör seçimleriyle ilgili ise 2004'te Gazi Üniversitesi'nde öğretim üyelerinin yüzde 72'sinin oyunu aldığı halde atanmayan Prof. Dr. Rıza Ayhan, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i mahkemeye vermişti. Hem İdare Mahkemesi hem de Danıştay, cumhurbaşkanının takdir yetkisini kullanmasında hukuka aykırılık bulunmadığına hükmetmişti. DEÜ'deki rektörlük seçiminde en yüksek oyu almasına rağmen atanmayan Gidener, Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün rektör olarak atanmasının iptali istemiyle mahkemeye başvurmuştu. Füzün'ün 'kısmi statüde' görev yaptığını, Yüksek Öğretim Kanunu'nun 36. maddesine göre rektörlüğe atanamayacağını iddia etmişti.

İbrahim Asalıoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber