'Kamuya lüks araç alımına' eleştiri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2008 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP ve MHP milletvekilleri, kriz ortamında kamuya yeni ve lüks araç alımını eleştirdi.

TBMM Genel Kurulunda, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddelerinin görüşmelerine devam ediliyor. Tasarının, resmi taşıtlarla ilgili 9. maddesi üzerinde konuşan CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, kamuya 2009 yılında geçen yıldan daha fazla araç alınacağını belirterek, alınacak 108 bisiklet ile 4 bin 900 araç arasında 80-90 lüks aracın da bulunduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanlığına alınacak 108 bisikletin nerede kullanılacağını soran Durgun, "Yoksa bisiklet şampiyonasına mı katılacağız? Kriz ortamında tasarruf edilmesi gerekirken, tam anlamıyla israf yapılıyor" dedi.

IMF'nin Türkiye'ye yönelik "Gelecek aylar daha kötü geçecek" uyarısında bulunurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise "Krizin psikolojik olduğu"nu ifade ettiğini belirten Durgun, "Dünyada hangi ülke krizi psikolojik olarak nitelendirip geçiştirmeye çalıştı? Önceki gün iki işadamı, psikolojik nedenle mi intihar etti?" diye konuştu.

Bankaların da krizden etkilendiğini ve kimliklerinin değiştiğini ifade eden Durgun, "Bankalar ya 'Hacizbank' ya da 'Fabrika Bank' oldu. İşbankası'nın satışa çıkardığı gayrımenkulün değeri 232 milyon YTL, Halkbank'ın elinde 160 milyon YTL değerinde fabrikalar var. Başka bankalar emlakcıya dönüştü. Albaraka Türk'ün elinde satılık kümes bile var" dedi.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, yeni bütçeyle yüzlerce yeni taşıt alınacağını ifade ederek, alınacak araçlar arasında motorlu bisiklet ve bisiklet de bulunduğunu hatırlattı. Kriz yaşanırken böylesi bir israfa neden gerek görüldüğünü soran Varlı, "Şu an bakanlıkların kullandığı araç yok mu, yenisini alıyorsunuz. Türkiye, zaten kamuda otomobil israf cennetine dönüşmüştür. Türkiye, resmi araç sayısında dünya altıncısı. Türkiye, AKP ile dünya birincisi olmaya karar vermiş" dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, "Telekom tarafından Ulaştırma Bakanlığına 9 araç verildiğini, bunlardan üçünün bakana, ikisinin bakanın evine, birinin de bakanın şoförüne tahsil edilmesini nasıl değerlendirdiği" sorusuna "Ulaştırma Bakanı buraya geldi. Niye kendisine sormadınız?" karşılığını verdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın itirazı üzerine ise Unakıtan, "Siz bakanlık yapmış, tecrübeli bir milletvekilisiniz. Bu taşıtlar, Taşıt Kanunu'na giriyor mu? Niye bakanın kendisine sormadınız" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber