Polis, suçluya 'aikido' ile müdahale edecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2008 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis, saldırgan ve suçluyu daha kolay etkisiz hale getirmek için dövüş sanatlarını kullanacak. Bu amaçla, 'saldırgan ve suçluyu etkisiz hale getirme ve güç kullanımı hallerinde etkin teknik ile taktik' kazanmak için emniyet teşkilatında 'Aikido' dersileri yaygınlaştırılmaya başlandı. Emniyetin aikido dersi alma kararında, son günlerde polisin toplumsal olaylarda aşırı güç kullandığı yönündeki eleştirilerin de etkisi oldu. Polis suç ve suçlu ile mücadelede artık sportif tekniklerle hareket edecek. Bu çerçevede Fransa Aikido Federasyonu Teknik Eğitim Başkanı Nebi Vural Türkiye'ye geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün daveti üzerine beraberindeki heyetle Ankara'ya gelen Vural, dünden itibaren Anıttepe Spor Salonu'nda polislere aikido dersi vermeye başladı.

Aikido'nun polise kazandıracağı yetenekler konusunda Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan 6. Dan aikido ustası Nebi Vural, elinde bir sanatı olanın kendine güveni olacağını belirterek öz güveni olmayanın kullanacağı şeyin ise silahı olduğuna dikkat çekti. Vural'dan yakın savunma dersleri alan polisler, kendilerine olan güvenlerinin arttığını söylüyor. Aikido sayesinde hayatında daha mutlu bir insan olduğunu dile getiren Işıl Uluç, bu sporun çok faydasını gördüğünü belirtiyor. Özgüveninin arttığını anlatan Uluç, mesleki yaşamına büyük faydası olacağını kaydetti. Aşırı güç kullanımı iddiasından dolayı polis teşkilatının son dönemlerde büyük eleştirilere maruz kaldığını hatırlatan Polis Akademisi Savunma Taktikleri Araştırma Müdürü Erol Esen, Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademesi olarak çalışmalarını etkisiz hale getirme konusunda vurmadan, sürüklemeden, kişileri kontrol altına alma konusunda yoğunlaştırdıklarını söyledi. Esen, eğitimin neticelerinin birden ortaya çıkmasının mümkün olmadığını; birkaç yıl sonra sonuçların çok daha net bir şekilde görülebileceğini ifade etti.

"BİRKAÇ YIL İÇİNDE TEŞKİLATTA YAYGINLAŞACAK"

Konuya ilişkin özellikle bir ekip oluşturduklarını anlatan Esen, savunma taktikleri eğitim programını geliştirip uygulamaya koyduklarını kaydetti. Aikido'nun savunma tekniklerine alt zemin olacağını düşündüklerini ifade eden Esen, "Polisi savunma taktikleri konusunda meslek yüksek okullarımızda eğiticiler yetiştirdik. Bu konuyla ilgili öğrencilerimize hizmet öncesi eğitimi veriyorlar. Bu eğitimi alan kişiler ile almayanlar arasında çok ciddi farklar var. Eğitim alan kişiler ellerini, ayaklarını, duygularını, bakışlarını her şeyini düzeltebiliyorlar. Ama eğitim almayan kişiler güç kullanırken aşırılıklara kaçmalar olabiliyor. Eğitim, bir nevi bunları törpülemiş oluyor. Polis memurlarımızı, öğrencilerimizi ince bir şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Neticelerini birkaç yıl sonra çok daha net görmeye başlayacağız." dedi.

Fransa Aikido Federasyonu Teknik Eğitim Başkanı Nebi Vural ise olaylara ve durumlara göre eleştirilerin her çağda olduğunu belirtti. "Aikido her şeye çözüm olacak diye bir şey yok. Fakat büyük bir kısmına cevap verecek." diyen Vural, bu sanatın kişilerin kendisini eğitmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Elinde bir sanat olan kişinin kendisine bakışının, güveninin bambaşka olduğuna dikkat çeken Vural, "Bugün kendinize güveniniz yoksa yapacağınız şey, üzerinizdeki silahı, aletleri kullanmaktır. Çünkü artık her şeyi kontrol edemiyorsunuz. Bu sanatlar her şeyden önce kendinizi kontrol etmenizi sağlıyor. Bakış açınızı, görüşünüzü, nefes alıp vermenizi değiştiriyor. Yaptığınız her hareketi, bildiğiniz sanatı kullanarak karşıdakini kontrol altına alıyorsunuz. Büyük bir toplum olaylarında, yakın vücut gücüne dayanan hareketlerde, elinizde büyük bir sanat var. Daha esnek bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz." diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Fransa'da bir yaşlı şahsa 6 tane polisin birden müdahale etmesinin çok eleştirildiğini hatırlatan Vural, toplumun artık ne kadar haklı olursanız olun 1 kişinin üzerine 6-7 kişinin gelmesini kabul etmediğini belirtti. Sebebini bu sanatların bilinmemesi olarak açıklayan Vural, "Bunları bilince, bu olaylar zaten kendiliğinden kalkacaktır. Bildiğiniz sanatı gösterirseniz, kendinizi değiştirirseniz, karşıdaki de mecburen değişecektir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber