Araç alım-satımını, 2009 yılı sonuna kadar noterler yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2008 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet dün görüşülen Bütçe Yasası'nda gece yarısı yaptığı değişikliklerle, araç alım-satımında noterleri devre dışı bırakan yasanın uygulanmasını 2009 yılı sonuna kadar erteledi.

Ayrıca eczacıların Ankara'da protesto eylemi yapmasına yol açan katkı payı tahsiline ilişkin uygulama da yasa maddesi haline getirildi. Böylece Danıştay'ın, bugünkü uygulamanın hukuki dayanağı olan tebliğe ilişkin olası iptalinin önüne geçilmiş oldu. TBMM Genel Kurulu'nda dün gece yapılan görüşmelerde, AKP'nin kabul edilen önergesiyle, eczacıların tepki gösterdiği bir uygulama da yasa hükmü haline getirildi. Böylece Maliye Bakanlığı'nın halen tebliğlerle yürüttüğü, katılım payının eczacılar tarafından tahsil edilerek Maliye'ye aktarılması uygulaması Bütçe Yasası'na eklendi.

Notersiz satış yine ertelendi

AKP'nin kabul edilen bir önergesiyle araç satışlarında noterleri devre dışı bırakarak, emniyet müdürlüklerinin yetkili kılınmasını öngören yasal düzenlemede 2. kez ertelemeye gidildi. Yasa Haziran 2008'de kabul edilirken Ağustos 2008'de uygulamanın başlaması kararı alındı, ancak bu tarih gelmeden uygulama 1 Ocak 2009'a ertelenmişti. Önergeyle bugünkü uygulamanın 2009 yılı sonuna kadar sürmesi kabul edildi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de yabancılara konut satışına ilişkin eleştirileri yanıtlarken, ?Korkulacak bir şey yok. Egemenlik bizde, sadece işletme hakkına sahipler. Havaalanında, dairesini, arazisini sırtına yüklemiş birisini göremezsiniz? dedi.

Öte yandan Bütçe Yasası'nda yapılan değişiklikle, il özel idareleri ile belediyelerin ileri teknoloji ve büyük kaynak gerektiren altyapı projeleri için yapılacak borçlanmalarına da disiplin getirildi. Belediye Gelirleri Yasası uyarınca belediyelerce alınan elektrik ve havagazı tüketim vergisi de 2009'da genel bütçeye aktarılacak. Ayrıca özelleştirme gelirleri de doğrudan bütçeye gelir kaydedilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber