Aradan 4 ay geçti. Toplu görüşmedeki mutabakat metninden hala ses yok

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Aralık 2008 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE KAMU-SEN YÜKSEK İSTİŞARE KURULU (YİK) TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

27 Aralık 2008 tarihinde Türkiye Kamu-Sen Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantı sonuç bildirgesini kamuoyunun ve kamu görevlilerinin dikkatine sunuyoruz.

1- Kamu İşveren Kurulu ile yetkili kamu görevlileri sendikaları ve bunların bağlı olduğu konfederasyonları arasında yürütülen 7.dönem toplu görüşmeleri 15?30 Ağustos 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Toplu görüşmeler sonucunda, kamu görevlilerine 2009 yılında uygulanacak maaş artışlarıyla mali, sosyal ve özlük hakları konularında mutabakata varılmıştır.

Mutabakat metni hükümlerine uygun olarak, kamu görevlilerine 2009 yılı için uygulanacak zam ve tazminatlar, 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nda değerlendirilmiştir.

Ancak; mutabakat metnine ekli listelerde yer alan diğer konular, aradan dört ay geçmesine rağmen hayata geçirilmemiştir. Kamu çalışanları arasında uzun yıllardır ortaya çıkmış ücret farklılığı ve ücret adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak denge tazminatı uygulamasında yapılan son değişiklikler, kendi içinde kurum ve unvan anlamında birçok adaletsizliği de beraberinde getirmiştir. Bu konuların ?eşit işe eşit ücret? çerçevesinde mutabakata uygun olarak, yetkili sendikalarla müzakere edilmesi ve en kısa zamanda hayata geçirilmesi kamu çalışanları açısından hayati bir önem arz etmektedir.

Toplu görüşmelerin esaslarını da belirleyen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 34. maddesinde, ?mutabakat metni, uygun idarî, icraî ve yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için Bakanlar Kuruluna sunulur. Bakanlar Kurulu üç ay içinde mutabakat metni ile ilgili uygun idarî ve icraî düzenlemeleri gerçekleştirir ve kanun tasarılarını Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar.? denmektedir.

Mutabakat metninin imzalanmasının üzerinden 4 ay gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen, üzerinde anlaşmaya varılan birçok konunun hala Meclise sunulmamış olması açıkça kanunun savsaklanması ve kamu görevlilerinin ihmal edilmesi anlamına gelmektedir. Hükümetin bir an önce gerekli çalışmaları tamamlayarak, mutabakat metni hükümlerini uygulamaya koyması kanuni bir zorunluluktur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber